Izvor: Alo
25.04.2024 u 17:26
0

OVO JE NAJLEPŠA SLIKA SKUPŠTINE SRBIJE: Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Događaj, na kome je prisustvovalo 250 devojčica iz cele Srbije, svečano je otvorila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić, kao višegodišnja pokroviteljka ove manifestacije koja se obeležava svakog četvrtog četvrtka u aprilu i ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.

– Ovo je vaš dom. Hvala vam što ste prihvatili naš poziv da zajedno ovde obeležimo Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru. Želim da vam kažem da ćemo se i mi kao skupština truditi da se još više otvorimo za vas, za vaše roditelje, nastavnike, profesore, mentore, kojima takođe zahvaljujemo što su danas ovde sa nama i na svom trudu, radu i zalaganju, da bi ovakve stvari kao što imamo danas radili više. I na kraju krajeva, zakoni se ne donose u nekom izolovanom prostoru, ti zakoni koje mi donosimo ovde se tiču svih vas. Možete sve što želite. Možete sve ono o čemu sanjate, verujte ukoliko ste posvećeni tome, verujete u sebe, radite, učite, možete sigurno –  rekla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić.

Nakon otvaranja, održan je panel „Budućnost je u tehnologiji: Osnaživanje devojčica u IKT-u“ koji je imao za cilj da se uz pomoć žena profesionalaca u svom poslu i njihovih priča o odabiru karijere, devojčice ohrabre da i one streme ka tome da budu deo sektora koji je simbol modernizacije, inovacija i kreativnosti.

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović poručio je prisutnim devojčicama da slede svoje snove i da ne dozvole da ih stereotipi ikada sputavaju u karijerama.

– Kada sam bio direktor Kancelarije za IT i eUpravu, 65 odsto zaposlenih inženjera su bile žene. Zahvaljujući ženama smo digitalizovali Srbiju. One su bile na odgovornim pozicijama, vodile su najbitnije projekte digitalizacije i zahvaljujući njima ostvareni su sjajni rezultati. Ja sam imao privilegiju da radim sa njima –  izjavio je Jovanović.

U okviru događaja predstavljena je i izložba pobedničkih radova takmičenja Uhvati ideju koje Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) organizuje devetu godinu zaredom, kao i pobedničkih radova STEM izazova koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Ministarstva prosvete i Fondacije Petlja. Pored takmičenja, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT-u, UPŽ Srbije već četrnaest godina organizuje susrete devojčica sa preduzetnicama, menadžerkama kompanija i zvaničnicima u institucijama.

U velikoj konkurenciji od 59 izuzetnih radova, pobedu na ovogodišnjem takmičenju Uhvati ideju čija je ovogodišnja tema „Devojčice lideri promena“, odnele su učenice osnovne škole Branko Radičević iz Novog Sada sa radom „Zajedno možemo promeniti sve(t)“. Drugo mesto zauzele su devojčice osnovne škole Vožd Karađorđe iz Niša sa radom „Interaktivna radna sveska“, dok su trećeplasirane bile devojčice iz osnovne škole „Despot Stefan Lazarević“ iz Beograda sa svojim radom „Devojčice lideri promena“. Pored nagrada za prva 3 mesta, dodeljena je i specijalna nagrada timu iz škole „Mićo Matović“, Katići, iz Ivanjice za video rad Uhvati ideju.

Prvoplasiranim timovima takmičenja Uhvati ideju, vredne nagrade su uručili ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, potpredsednica UPŽ Srbije, Olivera Popović i Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika kompanije A1 Srbija. Nagrade su obezbedile kompanije A1 Srbija, Generali osiguranje Srbija i Klet.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter