Izvor: agencije/ happybsc
23.01.2024 u 06:36
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Makedonija proglasila nezavisnost, a TV Beograd prikazao snimak o monstruoznim planovima Hrvatske devedesetih

Danas je četvrtak, 25. januar, 25. dan 2024. Do kraja godine ima 341 dana.

1533 – Engleski kralj Henri VIII oženio se Anom Bolen, uprkos stavu pape – koji mu nije dozvolio razvod od prve supruge Katarine Aragonske. Henri III se ženio više puta pošto nije imao muških potomaka.

1627 – Rođen je irski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi je utvrdio razliku između smeše i hemijskog jedinjenja.

1736 – Rođen je francuski matematičar, mehaničar i astronom Luj Lagranž, koji je s 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u Torinu, a potom je radio u Akademiji nauka u Berlinu i na Politehničkoj školi u Parizu. Objavio je niz radova iz oblasti teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, nebeske mehanike, sferne astronomije. Dela: „Analitička mehanika“, „Teorija analitičkih funkcija I-II“, „O libraciji Meseca“, „O teoriji Jupiterovih satelita“. 1874 – Rođen je engleski pisac Vilijam Somerset Mom, oštar kritičar britanskog društva. Dela: romani „Ljudski okovi“, „Mesec i stoparac“, „Kolači i pivo“, „Pozorište“, „Šareni veo“, zbirke pripovedaka „Treptaj lista“, „Na kineskom platnu“, „Istok i Zapad“, drame „Lejdi Frederika“, „Hlebovi i ribe“, „Sveti plamen“.

1882 – Rođena je engleska književnica Virdžinija Vulf. Primenjivala je tehniku unutrašnjeg monologa i pisala je veoma istančanim intelektualnim stilom. Ostvarila je majstorske portrete, posebno žena iz viših slojeva engleskog društva. Osetljiva, zgrožena ratom 1941. je izvršila samoubistvo. Dela: romani „Izlet na svetionik“, „Gospođa Delovej“, „Godine“, „Talasi“, „Orlando“, eseji „Sopstvena soba“, „Između činova“, „Smrt moljca“, „Običan čitalac“.

1899 – Umro je srpski socijalista Vasa Pelagić. Ideju socijalizma u njenoj utopijskoj verziji prihvatio je u Rusiji, gde je boravio od 1864. do 1866. Na Moskovskom univerzitetu studirao je medicinu, istoriju i političku ekonomiju. U Brčkom, gde je bio učitelj, osnovao je srpsku čitaonicu, jednu od prvih u Bosni. Bio je arhimandrit i upravnik Srpske pravoslavne bogoslovije u Banja Luci, odakle ga je 1869. turska vlast prognala u Malu Aziju. Odatle se uz rusku pomoću spasao 1871. i tada dolazi u Srbiju. Učestvovao je u Hercegovačkom ustanku 1875. Raščinjen je, a zbog širenja socijalističkih ideja proterivan je i iz Srbije. Izvesno vreme proveo je i u psihijatrijskoj ustanovi a umro je u Požarevačkom zatvoru. Njegove knjige, popularne u svim srpskim krajevima, štampane su još za njegovog života u neverovatnih 250.000 primeraka. Dela: „Istorija bosansko-hercegovačke bune“, „Odgovor na četiri društvena pitanja“, „Spas Srbije i srpstva“, „Socijalizam i osnovni preporođaj društva“, „Nauka i radni narod“, „Blagodatnik“, „Preobražaj škole i nastave“, „Nova nauka o javnoj nastavi“, „Umovanje zdravog razuma“, „Poslanica Bogu“, „Koliko nas košta Bog i gospodar“, „Narodni učitelj“, „Rukovođa za srpsko-bosanske, hercegovačke, starosrbijanske i makedonske učitelje“.

 

1904 – Izašao je prvi broj lista „Politika“. Zahvaljujući specifičnom pristupu, razuđenosti tema, odmerenosti, nepristrasnom pristupu i visokoj informativnosti ubrzo je postao najčitaniji srpski dnevni list. Geslo – koje su te novine sve vreme gajile – poštovati činjenice i držati distancu prema svima, uz nastojanje da se ne bude predaleko od vlasti, ali ni preblizu – uvek je donosilo proizvod visokog kvaliteta. List je osnovao Vladislav Ribnikar, koji je bio i prvi urednik.

 

1921 – Reč „robot“ prvi put se javno čula u Narodnom pozorištu u Pragu na premijeri izvođenja komada „RUR“ Karela Čapeka, gde je označila likove radnika koji se pojavljuju u predstavi, a potekla je od opšte slovenske reči „robota“, u značenju težak rad, ili rad pod prisilom.

1924 – U francuskom gradu Šamoni počele su prve zimske Olimpijske igre. 1935 – Rođen je portugalski državnik Antonio Ramaljo Janeš, predsednik Portugalije od 1976. do 1986. 1942 – Tajland je u Drugom svetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD. 1955 – Sovjetski Savez je formalno okončao ratno stanje s Nemačkom.

 

1971 – General Idi Amin oborio je vojnim udarom predsednika Ugande Miltona Obotea, ubrzo proglasio sebe predsednikom i zaveo strahovladu u toj afričkoj zemlji.

1983 – Kineske vlasti preinačile su u doživotnu robiju smrtnu kaznu izrečenu istog dana 1981. Mao Cedungovoj udovici Đang Ćin.

1987 – Umro je srpski slikar Predrag-Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti, istaknuti predstavnik intimizma u srpskom slikarstvu. Studirao je prava u Subotici, a zatim je bio u diplomatskoj službi u Parizu, Madridu, Londonu. Međunarodnu reputaciju stekao je 1937. na izložbi u Parizu na kojoj je dobio „Gran pri“. Napisao je eseje „Između trube i tišine“ i dramu „Zopir“.

1990 – Pakistanski premijer Benazir Buto rodila je devojčicu, postavši prva predsednica vlade neke zemlje koja je postala majka dok je obavljala premijersku dužnost.

1990 – Umrla je američka filmska glumica Lusi Džonson, poznata kao Ava Gardner, koja je nesvakidašnjom pojavom izmenila tip filmske lepotice i ostvarila niz uloga tajanstvenih i inteligentnih žena. Filmovi: „Ploveće pozorište“, „Snegovi Kilimandžara“, „Sunce se ponovo rađa“, „Usamljena zvezda“, „Naga Maja“, „Noć iguane“, „Pedeset pet dana u Pekingu“, „Sudija za vešanje“.

1991 – TV Beograd prikazala je tajno snimljen dokumentarni film o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku kao i monstruoznim namerama vezanim za likvidacije Srba i pripadnika JNA U Hrvatskoj. Duboko podeljeno Predsedništvo SFRJ nije donelo nikakvu konkretnu odluku ni nakon obelodanjivanja ovog snimka. 1991 – Skupština Makedonije (Sobranje) usvojila je Deklaraciju o nezavisnosti. 1996 – Parlamentarna Skupština Saveta Evrope odlučila je da u članstvo primi Rusiju. 1998 – Papa Jovan Pavle II okončao je petodnovnu posetu Kubi oštrom osudom američke ekonomske blokade tog karipskog ostrva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter