Izvor: HappyBSC
18.01.2022 u 18:20
0

DR KOVČIN ZA „TELEMASTER“: Onkološki pacijenti su najviše pogođeni pandemijom!

Srbija je druga zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od malignih bolesti.

Posle nje na toj crnoj listi je po statistici jedino Albanija. 

O ovoj temi govorio je gost emisije „Telemaster“ onkolog dr Vladimir Kovčin. 

-Ovakvo stanje je moguće jer  u poslednje dve godine nije bilo nekih pravila što se tiče lečenja malignih bolesti. Kasnili smo sa dijagnostikom jer ceo sistem je bio podređen kovidu. Sva četiri  klinička centra u Beogradu su bila u kovid sistemu, svi anesteziolozi su bili angažovani, kasnilo se sa hirurškim intervencijama i ne samo sa hirurškim intervencijama nego i sa dijagnostikom. Imam pacijente koji su izgubili i po godinu dana jer nisu mogli da dođu na red da se snime na skeneru, da urade biopsiju i, nažalost,  iz jednog potencijalno izlečivog stanja dolazili su u situaciju da se javlja metastaza bolesti i da izlečenja nema.

 Doktor je pozvao da se makar jednom godišnje preventivno pregledamo.

-Preventivni pregledi su relativno jednostavni. Potrebno je jednom godišnje da žena ode kod ginekologa, muškarci da pregledaju prostatu ili običan rentgen pluća. 

-Onkološki bolesnici su jedni od najvećih žrtava ove pandemije. Tu su i pacijenti sa kardiovaskularnim i drugim hroničnim bolestima. Reumatske bolesti takođe trpe zbog nemogućnosti lečenja u vreme korone. Onkološki bolesnici najviše vremena gube u celoj priči, tako da ishodi lečenja će , bojim se, biti mnogo lošiji nego pre korone. 

O porastu malignig oboljenja kod sve većeg broja pripadnika mlađe generacije, doktor Kovčin je rekao: 

-Nema posebnog objašnjenja zbog čega se to dešava. Verovatno zbog stresnog okruženja, toksičnih  materija u hrani i u vazduhu…Granica malignih bolesti se tako povlači ka mlađim kategorijama. Nemamo baš neko dobro naučno objašnjenje za to. Najčešće pojave karcinoma kod žena su ginekološki karcinomi i karcinom pankreasa, debelog creva… To su bolesti koje su se nekada javljale posle pedesete godine, ali je sve više ljudi između 30 i 40 godina koji oboljevaju. Nema porasta u oboljevanju dece od malignigh bolesti. Deca se prilično dobro leče. 

-Ako je pacijent zaražen koronom, on mora da stane sa terapijom malignih bolesti. Vrlo je interesantno da za to vreme nije dolazilo do progeresije bolesti.  To bi trebalo proučiti. Aktivacija ćelijskog imuniteta na virus delovala je verovatno i na tumorske ćelije da ih smiri, da ne progradiraju izvesno vreme. 

-Tragove, rep, lošu fazu lečenje ali  i dijagnostike ćemo trpeti i kada prođe pandemija. Nadam se da to neće dugo trajati-rekao je doktor. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter