Izvor: HappyBSC
14.08.2020 u 18:13
0

DR TIODOROVIĆ: Za pet dana ponovo o merama! (VIDEO)

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održava se u Palati Srbija. Na konferenciji govore epidemiolog dr Branislav Tiodorović i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

– Situacija se može označiti nestabilnom sa oznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, to možemo sad reći i za Beograd, Novi Sad i Kragujevac – rekao je na početku konferencije dr Tiodorović naglašavajući da je takva situacija prošle nedelje bila u Nišu.


POSLEDNJI PODACI

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod 235 osoba, a u istom periodu preminula su 4 pacijenta. Testirano je 9.383 osoba. Na respiratoru je 78 pacijenata.


On je istakao da je veliki broj naših građana ostao u Srbiji, gde letuje, ali da je primećeno da se ne poštuju sve mere zaštite.

– U septembru nas očekuju veliki izazovi, početak školske godine… moramo da budemo spremni na ono što nas očekuje do kraja godine – upozorio je epidemiolog.

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doneli su odluku pod kojim uslovima strani državljani iz određenih zemalja mogu da uđu u Srbiju.

Stranci koji dolaze iz pojedinih zemalja u Srbiju moraće da imaju negativan PCR  test, ne stariji od 48 sati, odlučio je Krizni štab. Odluka se odnosi na Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

– Ta odluka važi od sutra, 15. avgusta, i ne odnosi se na naše građane koji dolaze sa teritorija tih zemalja – rekla je novinarima epidemiolog Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Kako je naveo dr Gojković, trenutno nemamo veliki priliv ljudi koji dolaze iz takozvanih turističkih zemalja i dodao da će se za 5 do 7 dana ponovo raspravljati da li će se uvoditi ove mere za građane koji dolaze iz nekih drugih država, ali i za naše građane.

Dr Tiodorović je, govoreći o polasku u školu, naveo da škola treba da se organizuje tako da svi prate stanje deteta.

– Pre ulaska u školu i odeljenje, potrebna je trijaža, jer je moguće da dete nema jasnije simptome. Nije lako prosvetnim radnicima, ali je njihova uloga nezamenjiva – rekao je epidemiolog.

On je istakao da je važno tokom leta voditi računa o merama zaštite kako bismo se zaštitili od korona virusa.

– Stanovništvo je iscrpljeno, zdravstveni sistem je prenapregnut. Ali moramo da shvatimo da time dajemo doprinos da preguramo sve ovo – upozorio je dr Tiodorović i dodao da stanovništvo sada više poštuje mere nego početkom juna i jula.

– Mi smo se držali kriterijuma koji postoji u SZO i Evropskom centru za kontrolu i praćenje bolesti i ti su kriterijumi prihvaćeni i u drugim delovima sveta. Postoje tri zone: u crvenoj su oni koji imaju 25 i više na 100.000, imamo plavu zonu i tu su oni od 10 do 25 kumulativnih incidenata na 100.000 stanovnika, i imamo onu ispod deset, zelenu – rekao je danas na konferenciji za medije dr Branislav Tiodorović.

Kako je objasnio, u toj zoni se nalaze Mađarska, Norveška i za te zemlje Srbija ne traži nikakve uslove niti ograničenja.

– Zemlje u plavoj zoni se moraju pratiti intenzivno i tu je na primer Hrvatska i za nju smo se odlučili da postoji jedan uslov, a to je PCR test. U zoni koju nazivamo crvena, a to je jako važno, nalazi se i Rumunija, koja u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i za njih tražimo PCR, za Severnu Makedoniju takođe. Za Crnu Goru ne tražimo, jer imaju manji broj zaraženih sada. Zato smo odlučili da za Crnu Goru ne tražimo nikakav uslov – rekao je dr Tidorović.

On je dodao da to što Srbija ne traži PCR test za državljane Crne Gore ne znači i da će Crna Gora, koja od sutra otvara granice za naše državljane, neće tražiti PCR test.

– I ovo što smo rekli za BiH i za KiM, takođe za Grčku, Egipa, praćenje je na dnevnom nivou. Za one građane koji dolaze iz tih zemalja ne uvodimo nikakve mere jer računamo na samosvest – rekao je Tiodorović.

Dr Gojković je naveo da su dve kovid bolnice u Srbiji otpustile svoje pacijente zaražene koronom i da one nastavljaju da rade u svom, normalnom režimu.

– Krenuli smo da radimo dodatne bolničke kapacitete, jednu bolnicu gradimo u Kruševcu i jednu na Batajničkom drumu. U sredu smo imali sastanak, ministar je dao nalog za faktički novo zapošljavanje, u sektoru gde nam to najviše nedostaje: medicinske sestre, anesteziolozi, pulmolozi… da zaposlimo mlade ljude – rekao je Gojković i napomenuo još jednom da moramo da naučimo da živimo sa korona virusom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter