Izvor:
12.12.2017 u 13:37
0

Erdogan: Sa Putinom o Siriji na novom sastanku u Sočiju!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da planira da se ponovo sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu Sočiju, kako bi tamo razgovarali o rešenju za sirijsku krizu.

– Danas smo razgovarali o situaciji u Siriji. Posebnu pažnju smo posvetili odlukama donetim na sastanku u Sočiju. Pričali smo o tome šta se može uraditi posle toga. Imaćemo još jedan sastanak u Sočiju na kojem ćemo razgovarati o tom pitanju – rekao je Erdogan posle razgovora s Putinom večeras u Ankari, prenosi Tass.

Turska i Rusija će, "kao zemlje garanti procesa iz Astane, pružiti ozbiljan doprinos procesu u Ženevi", istakao je turski predsednik.

– Mislim da će naši bliski kontakti biti od koristi ne samo za naše bilateralne odnose, već i za stabilnost celog regiona – zaključio je Erdogan.

Ranije večeras, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, predsednik Putin, koji boravi u poseti Turskoj, rekao je da odluka SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela destabilizuje Bliski Istok, dok je turski predsednik rekao da su Ankara i Moskva "na istoj strani" što se tiče priznanja Jerusalima.

Erdogan je naglasio da će ostati u kontaktu s Putinom kad je reč o pitanju Jerusalima.

Putin je, takođe, rekao da se nada da će potpisati kreditne aranžmane za odbrambenu industriju sa Tuskom, dok je Erdogan potvrdio da će se ruski i turski zvaničnici naći ove nedelje, kako bi završili dogovor o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400.

Putin je, posle posete Egiptu, danas doputovao u Ankaru. Razgovori dva predsednika počeli su u formatu radnog ručka, a održani su u Palati Bestepe, rezidenciji turskog predsednika od 2015. godine, prenosi Tas s.

U vrhu agende su i pitanja bilateralne saradnje, pre svega zajednički projekti u energetskom sektoru, dodaje ruska agencija.

Dva predsednika su se nekoliko puta sastala ove godine i imaju redovne telefonske razgovore, dok sa Iranom rade na posredovanju u iznalaženju rešenja za Siriju, napominje američka agencija.

Odnosi između Rusije i Turske su bili napeti nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion zbog kršenja njenog vazdušnog prostora 2015, ali su dve zemlje od tada obnovile bilateralne odnose, zaključuje AP.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter