Izvor: večernji list
14.01.2020 u 13:04
0

GORE DRUŠTVENE MREŽE Srbi čeka vas posao, dnevnica 50 evra!

Društvene mreže poslednjih dana pune su oglasa u kojima poslodavci traže radnike. Reč je o radnim mestima širom Hercegovine (Ljubuški, Međugorje, Mostar, Čapljina…).

Kada je reč o radnicima za kojima je trenutno pomama, to su: konobari, šankeri, kuvari, trgovci, sobarice i spremačice, kao i radnici u građevini. Nedostatak radne snage prisilio je poslodavce i na davanje većih plaća te se tako u oglasima određenih firmi koje potražuju radnike, uz stabilno radno mesto, nude dnevnice koje iznose i 100 konvertibilnih maraka (oko 50 evra).

Kako piše Večernji list, etno selo Herceg iz Međugorja recimo traži pet radnika, od čega jednu domaćicu, tri sobarice i jednu čistačicu. Ta firma nudi dobre uslove rada i mogućnost profesionalnog napretka i unapređenja. Dom za stare i nemoćne „Grubišić“ iz Ljubuškog u potrazi je za medicinskom sestrom ili tehničarom, a u oglasu je naglašeno da su otvoreni i za prijave iz drugih županija. Više butika i suvenirnica na području Međugorja traži prodavače. Jedini uslove je poznavanje nekog od stranih jezika (toliko da se može sporazumeti s kupcem). Međugorje vapi i za kuvarima i pomoćnim radnicima u kuhinji, kao i sobaricama. Naime, sezona samo što nije počela, a radnike se sve teže pronalazi. U problemima su i vlasnici ugostiteljskih objekata širom Hercegovine. Konobari, kuvari, šankeri (koji se nisu odselili) polako se spremaju za sezonu izvan Bosne i Hercegovine, gde im se nude znatno viša primanja i bolji uslovi rada.

Naime, već godinama u januaru i februaru u gradove širom Bosne i Hercegovine dolaze predstavnici raznih hotela iz Hrvatske u potrazi za radnicima, nudeći im uslove rada kojima je teško odoleti. Prošle godine Hrvatskoj je nedostajalo 20.000 radnika samo u turizmu, a ove godine očekuje se da će taj broj biti i veći. Onima koji nemaju uslove za rad u Hrvatskoj, otvorena su vrata tržišta Crne Gore, koja takođe u prolećnim i letnjim mesecima vapi za ovom vrstom radne snage.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter