Izvor: Tanjug
14.12.2021 u 21:28
0

Grčić o problemima u EPS: Prihvatam odgovornost

Direktor EPS-a Milorad Grčić je na večrašnjoj sednici Vlade Srbije, otvorenoj za javnost, a kojoj je je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, rekao da prihvata odgovornost za probleme koji su proteklih dana zbog vremenskih uslova nastali u sitemu Elektroprivrede Srbije.

Grčić je to rekao na pitanje Vučića da li je svestan sopstvene odgovornosti, zbog propusta koji su se dogodili, a koji su rezultirali time da su korisnici, mada procentualno mali broj , ostali bez snabedevanja električnom energijom.

Insistirajući na ličnoj odgovornosti, Vučić je rekao da se nada da su se, kako je rekao, dobro razumeli kada je reč i ličnoj i svakoj drugoj odgovornosti.

Predsednik je konstatovao da je pogrešo što je Srbija sa zakašnjenjem ušla u Kostolac, jer je, kako je kazao, slušao sve moguće strance koji su mu dolazili i „solili pamet“.

„Obeseo bih se ovde na najviši luster samo zbog toga što sam ih bilo šta poslušao“, rekao je Vučić i istakao da se nije ušlo u Kostolac i da nije pokrent TENT Srbija danas ne bi imala struju.

Grčić je Vučića informisao o stavu starijih kolega u EPS-u, koji smatraju da ne treba bežati od nuklearnih elektrana u 21. veku. Prenoseći stav starijih inženjera, koji su u EPS-u proveli gotovo ceo svoj radni vek, Grčić je pojasnio da postoje male modularne nuklearne elektrane kontejnerskog tipa, sa maksimalnim nivoom bezbednosti, koje su u prvih mah projektovane samo za vojne svrhe.

Rekao je da je vek trajanja tih nuklearki 30 godina, potom se vade i menjaju, a period izgradnje 2+5 godina.

Interesujući za nastavak razgovora u Sankt Peterburgu o isporuci gasa Srbiji, Vučić je pitao direktora Srbijagasa Bajatovića kada će to biti, a on mu je odgovorio da u ponedeljak ponovo putuje u Rusiju.

Bajatović je potvrdio da sve u vezi sa predsednikovom dogovoru sa šefom ruske države Vladimirom Putinom teče po planu i kao što je, kako je rekao, saopšteno javnosti.

Isporučuju se, rekao je, redovne količine gasa po ceni od 270 evra do 31. mata naredne godine.

Na temu energetike, javio se i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je rekao da je ova tema u njegovoj nadležnosti kao komandanta Štaba za vanredne situacije i dodao da je suštinski problem što šumski prostor oko dalekovoda nije čišćen decenijama i nepristupačan je.

On je od Vučića zatražio da svojim autoritetom traži od lokalnih samouprava da odrade taj posao.

Vučić se saglasio da lokalne samouprave treba da pomognu, ali da to nije njihov, već posao tog, kako je rekao, tehničkog centra koji pripada negde između EPS-a i ODS-a.

Predsednik je posebno ukazao na područje Novog Pazara i Tutina, gde, kako je rekao, stanovništvo masovno ne plaća struju, već se priključuju direktno na snabdevače, što bi moglo da dovede do katastrofe.

Predsednik je zaključio da je suština da se hitno saniraju termoelektrane „Nikola Tesla“ i vraćanje u pogon bloka B1 i A1 u punu funkciju, kao i da se ubrzaju blokovi A4, A5 i A6 u Obrenovcu.

Kao drugo, predsednik je istakao da je neophodno obezbediti dovoljne finansije unapred za do kraja januara računajući pritom da je moguće da se sa energetskom situacijom ovako nešto ponovi.

Ministar finansija Mali je rekao da trenutno na računu ima 286 milijardi evra, da je država potpuno likvidna i da će na kraju godine Srbija rašpolagati sa bar dve milijarde.

Mali je rekao da ne samo što će nam javni dug biti procentualno niži, ni u januaru ni u februaru nećemo, kazao je, morati da izlazimo na tržište kapitala.

Predsednik Vučić je na to rekao da nam najbolje ide sa parama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter