Izvor:
15.03.2018 u 03:30
0

HITNO ZASEDANJE! Počela sednica Saveta bezbednosti na zahtev Velike Britanije!

U Savetu bezbednosti UN počelo je hitno zasedanje koje je sazvala Velika Britanija o slučaju trovanja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja.

Najavljeno je da će na sednici Britanija zatražiti od saveznika podršku za pripremu „međunarodnog odgovora“ Rusiji.

Velika Britanija takođe je pozvala eksperte iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da sprovede analizu istrage o incidentu trovanja Skripalja i njegove ćerke, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Britanije u UN Džonatan Alen.

Bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su onesvešćeni 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, a kasnije je istraga utvrdila da su otrovani nervnim agensom klase „Novičok“.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je danas da je Rusija odgovorna za trovanje nekadašnjeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Mislimo da je Rusija odgovorna. SAD su apsolutno solidarne s Velikom Britanijom – rekla je Hejli posle hitnog sastanka Saveta bezbednosti sazvanog na zahtev Londona.

Ona je dodala da nije reč o "izolovanom incidentu".

Njen francuski kolega Fransoa Delatr je takodje izrazio "jasnu podršku" i "potpunu solidarnost Francuske" s Londonom, ali bez direktnog optuživanja Rusije za napad nervnim agensom na nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripalja (66) i njegovu ćerku Juliju (33).

Otrovan je i jedan policajac.

Skripalj i njegova ćerka su u bolnici i nalaze se u kritičnom stanju.

Britanska premijerka Tereza Mej je danas najavila niz mera protiv Rusije, uključujući proterivanje 23 diplomata i zamrzavanje bilateralnih kontakata, ocenjujući da je Moskva "kriva" za trovanje Skripalja.

Informer
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter