Izvor: BSC HAPPY
13.08.2023 u 13:57
0

„I HRISTA JE RODILA ŽENA“: Vladika Grigorije uputio poruku „NASILNICIMA koji se nazivaju hrišćanima i smatraju vernicima“ (FOTO)

Vladika Grigorije oglasio se nakon trostrukog ubistva u Gradačcu koje je počinio pomahnitali bodibilder Nermin Sulejmanović.

Episkop dizeldorfski i cele Nemačke navodi da bi pre svega trebalo da priznamo da živimo u društvu koje jeste dominantno muško i da su žene svakodnevno meta nasilnika.

U kontekstu još jednog ubistva žene, koje se dogodilo u petak, trebalo bi, pre bilo čega drugog, da priznamo da mi živimo u društvu koje jeste dominantno muško, ne u smislu brojnosti ili stvarne superiornosti muškog pola, već u smislu njegovog nastojanja da upravlja i “ravna” sve prema sebi pa između ostalog i ženski pol. Nije mi jednostavno ovo da priznam, ali su godine, životno iskustvo i profesija koju obavljam (naročito kroz ispovesti svoje pastve) učinili da stvari počinjem sagledavati realnije. U takvom okruženju ženama je vrlo teško da postoje, a da pritom u nekom segmentu svog života ne iskuse mušku agresiju, psihičku ili fizičku, a to ne mora nužno da bude u okrilju porodice – navodi vladika Grigorije.

CRNINA NAKON SMRTI BLISKE OSOBE I DALJE MUČI SRBE: Vladika Grigorije rešio nedoumicu, mnogi Srbi se ne bi složili!

Dodaje da je mnogo “prećutanog nasilja” oko nas.

– Verujem da bi mnogi, samo kada bi to sebi priznali iskreno, u svojim porodicama mogli da navesdu neki oblik nasilja u poslednjih nekoliko generacija. Protiv nasilja se treba boriti na svim nivoima. Od institucionalnog do porodičnog i ličnog. Nipošto nije zanemarljiva ni borba u ovim onlajn-prostranstvima zbog čega sve ovo i pišem. Za korenite promene su, nažalost, potrebne godine i decenije. Ali te promene se neće desiti same od sebe, tj. ako konstantno ne budemo ukazivali na problem i ako ga ne budemo rešavali. Pre svega ako ne budemo branili i odbranili žrtve nasilja. Jer ko nemo posmatra, a ne pomogne žrtvi, saučesnik je u nasilju. Tačka – navodi vladika Grigorije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter