Izvor: ONA.RS
03.10.2023 u 18:51
0

KO NE TREBA DA VAM BUDE KUM: Teolog i psiholog otkriva kako se bira kumstvo

"Ako i vi i kum nosite Hristovu ljubav u srcu, do svađe ne može doći"

Kako smo u sezoni svadbi, mnogo je obaveza na budućim mladencima, a jedan od potencijalnih problema jeste i odabir kumova. I mlada i mladoženja bi trebalo da budu oprezni pri njihovom odabiru, jer je jako važno sa kim ćete stupiti u duhovno srodstvo, ono koje mnogi smatraju i jačim nego krvno.

Šapić: Novi „Beogradski buvljak“ obezbediće bolje uslove i zakupcima i građanima

Diplomirani teolog i psiholog Darko Nikolić odgovorio je na neka važna pitanja o kumstvu, a pre svega na ono ko sve može da bude kum.

ON JE SVEDOK PRED BOGOM I LJUDIMA: Evo zašto se kumstvo ne odbija prema narodnom verovanju!
Pixabay/falco

Kum može biti ona osoba koja je, na prvom mestu, pravoslavne vere i sama krštena, čistog i moralnog života, da poznaje makar osnovne istine hrišćanske vere i morala, kao i suštinu Svete tajne krštenja, a isto tako i suštinu zaveta koje daje za krštenog i koje je kum dužan da prenese i objasni krštenom kada bude dovoljno zreo. Shodno tome kum ne može biti neko ko je odlučen od Crkve, jeretici, nehrišćani i nevernici, oni koji nemaju saznanje o svojim delima i neodgovorni tj. deca i duševno bolesni, i kako je i sam blaženopočivši patrijarh Pavle govorio, ni oni koji sami imaju nekrštenu decu, jer ako krštenjem ne žele spasenje svome detetu, kako u tome mogu učestvovati i pomagati tuđem?

Kum je glavni duhovni vaspitač deteta

Mnogi i ne znaju suštinsku ulogu kuma, ali nam je Darko objasnio.

– , te on, uz roditelje, ima veliku odgovornost za hrišćansko vaspitanje deteta, noseći na duši kako vrline, tako i grehove kumčeta, kao njegov glavni duhovni vaspitač. Zato je neophodno da, pri izboru kuma, roditelji deteta vrlo ozbiljno razmotre koliko će ovaj treći roditelj, odnosno duhovni otac, biti u mogućnosti da dete prati i usmerava tokom života.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter