Izvor: kosovoonline
03.10.2023 u 19:01
1

PRETI HUMANITARNA KATASTROFA DOK SVET ĆUTI: Priština blokirala vakcine za bebe

Srbima na Kosovu i Metohiji preti humanitarna katastrofa. Osim višemesečnog terora kojem ih je izložio Aljbin Kurti, uključujući i poslednja ubistva u Banjskoj, ugroženi su čak i životi beba na severu pokrajine. U Zavodu za javno zdravlje Kosovske Mitrovice potvrdili su za "da su im zalihe svih vakcina na izmaku, a antitetanus cepivo nemaju već duže vreme.

– Trenutno sedam beba u porodilištu čeka da primi beseže (BCG) vakcinu – kažu u ovom Zavodu. – Najveći problem je što nemamo antitetanus vakcine i zato svaki dan strahujemo da nam ne dođe neko sa „prljavom povredom“. Skoro smo potrošili i sva druga cepiva, među njima i „pentaksim“. Nema najave kada stižu nova, tako da situacija jeste na pragu humanitarne katastrofe – ističu stručnjaci Zavoda.

NEMA VIŠE BE-SE-ŽE VAKCINA NI ANTITETANUSA: 7 beba nije primilo vakcinu, teška situacija u Mitrovici na severu KiM

Prema kalendaru obavezne vakcinacije u Srbiji, bebe bi na rođenju, osim beseže vakcine koja štiti od tuberkuloze, trebalo da prime i cepivo protiv hepatitisa B. Posle navršena dva meseca „pentaksim“ koji štiti od dečje paralize, difterije, tetanusa i hemofilusa influence tip B, kao i vakcinu koja štiti od streptokokne upale pluća, a sa pune dve godine MMR vakcinu, protiv malih boginja, zauški i rubeole.

Zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu nedostaju vakcine za bebe zbog čega nije moguće sprovesti propisanu imunizaciju i stanje je alarmantno, upozorio je direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, doktor Bratislav Lazić.

U Domu zdravlja „Gračanica“ zalihe be-se-že vakcine su potrošene i trebovanje za oktobar nije stiglo.

Sedam beba u porodilištu KBC Kosovska Mitrovica čeka da primi be-se-že vakcinu, čije su zalihe potrošene, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, a situacija u Gračanici je, takođe, alarmantna, istakao je za Kosovo onlajn Lazić.

„Nedostaju vakcine i nismo u mogućnosti da sprovedemo propisanu imunizaciju, tako da bi, po tom pitanju, trebalo da se što hitnije reaguje da bi naši najmlađi, a naročito novorođenčad, dobila adekvatnu imunizaciju koja je propisana zakonom“, rekao je Lazić.

On naglašava da postoji propisani kalendar vakcinacija koji ima svoj redosled i da bi se stekao imunitet, potrebno je da se on odvija u kontinuitetu.

„Bilo kakvo kašnjenje dovodi do toga da deca neće biti imunizovana na vreme i to kasnije može izazvati određene probleme koje mi želimo da izbegnemo. Ipak smo u 21. veku i ovakve stvari ne bi trebale da budu tema, naprotiv. Naročito najmlađa populacija, ali i ostali, sada pričam konkretno o imunizaciji, trebalo bi da dobiju pravovremenu zaštitu od mnogobrojnih bolesti koje se na ovaj način sprečavaju. To je višedecenijska praksa od kada je imunizacija počela da se primenjuje kao velika tekovina savremene medicine“, rekao je Lazić.

Od 14. juna kada je kosovska vlada zabranila uvoz srpske robe, u zdravstvene ustanove koje funkcionišu po sistemu Srbije ne stižu ni lekovi, kao ni sanitetski materijal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRETI HUMANITARNA KATASTROFA DOK SVET ĆUTI: Priština blokirala vakcine za bebe”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter