Izvor:
13.04.2017 u 14:54
0

KONAČNO REŠENJE ZA RAT U SIRIJI? Amerikanci predlažu nemački scenario! (FOTO) (VIDEO)

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je 400.000 ljudi, oko 12 miliona Sirijaca je izbeglo, a sukobima se ne nazire kraj. Stručnjaci američke Korporacije “Rand”, bliske američkom ministarstvu odbrane, veruju da su našli rešenje, prenosi švajcarski “Blik”.

Oni predlažu da se Sirija podeli na kontrolne zone, na sličan način kao što su SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska posle Drugog svetskog rata podelile Nemačku.

Korporacija “Rand” predlaže da se Sirija decentralizuje i podeli na sledeće kontrolne zone.

– Područje od zapadne obale sve do Deir ez-Zora, izuzev Rake, kontrolisale bi vlada u Damasku i Rusija.

– Područje, koje je Turska 2016. oslobodila u okviru Operacije “Štit Eufrat” i provincija Idlib potpale bi pod kontrolu Turske.

– Južno područje u Daari – na granici sa Izraelom – takođe bi kontrolisala opozicija, koju “Rand”, međutim, detaljnije ne definiše.

– Veliki deo severne Sirije kontrolisale bi Sirijske demokratske snage, koje čine kurdske milicije, a kojima rukovode SAD.

– Naftna područja Raka i Deir ez-Zor bile bi stavljene pod međunarodnu upravu.

Strah od novih talasa izbeglica

Nemačka Savezna akademija za bezbednosnu politiku analizirala je moguće posledice podele. U radnom dokumentu upozorava da homogena podela sirijskog stanovništva nije moguća i da bi ona izazvala nove talase izbeglica.

Moguće posledice su i novi politički problemi, kao i podsticanje novih težnji ka secesiji. Kurdi, Irak, Liban, Jemen, Libija, kao i regioni u Persijskom zalivu u kojima dominiraju šiiti našli bi se u iskušenju da teritorijalno rešavaju političke probleme. Podela ne može da donese dugoročnu stabilizaciju, smatra akademija.

“Podela u punom jeku”

Neki posmatrači, međutim, ocenjuju da je podela Sirije već u punom jeku. Ruska “Nezavismaja gazeta” navodi da je do 20 američkih tenkova već premešteno iz Jordana u Siriju kako bi izvukli prozapadno orijentisane opozicione grupe iz obruča islamističkih boraca.

Na jugu Sirije je očigledno u toku operacija radi stvaranja tampon-zone, koja će biti stavljena pod kontrolu Jordana – baš kao što je tampon-zona na severu zemlje bez najave dodeljena Turskoj. Podela Sirije je u punom jeku – citira moskovski list ruskog orijentalistu i vojnog stručnjaka Anatolija Nesmijana.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva, Twitter/Syria Today, Twitter/metesohtaoglu, Twitter/cnn, Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter