Izvor: Tanjug
29.06.2020 u 10:45
0

Malinari ZADOVOLJNI CENOM, ali ne i RODOM!

U leskovačkom kraju i celom Jablaničkom okrugu otkupna cena maline kreće se od 170 do 200 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta.

Malinari su, za razliku od prošle godine, zadovoljni i cenom i kvalitetom, ali ne i količinama jer je ovogodišnji rod slab, odnosno gotovo prepolovljen u odnosu na rod iz 2019.godine.

Miroslav Mihajlović iz Donje Jajine, koji svoje maline prodaje hladnjači po ceni od 190 dinara, istakao je da je kvalitet maline odličan, ali da je rod drastično podbacio, kao i da je zadovoljan cenom, prenosi JugMedia.

OVA VAS SIGURNO INTERESUJE!

KRIZNI ŠTAB ODLUČUJE O NOVIM MERAMA: Ugostiteljski objekti, klubovi, gradski prevoz, šta bi moglo prvo POD KATANAC?

KORONA U POLIKLINICI: Za sada zaraženo 210 studenata iz Beograda

U KOVID BOLNICI U LESKOVCU 50 PACIJENATA: Među njima 8 medicinskih radnika

I Aleksandar Anđelković iz Leskovca, koji ima zasad od 50 ari malinjaka u ataru Donjeg Stopanja, zadovoljan je kvalitetom, ali ne i rodom maline jer mu je, kako je naveo, u odnosu na prošlu godinu prinos manji za oko 70 odsto.

Kao problem za smanjen rod, Mihajlović i Anđelković navode sušenje lastara maline.

U Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi u Leskovcu, sušenje maline objašnjavaju neadekvatnim navodnjavanjem nakon berbe.

– Pod zasadima na ovom području je oko 400 do 450 hekatara, rod jeste podbacio ove godine, zato je i cena veća- kazao je Aleksandar Mitić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PŠS Leskovac.

Dodaje da je ove godine kvalitet maline dobar na području Leskovca u ravnici i brdima, kao i da je izvanredan u planisnkim predelima, oko Kukavice u Oruglici, oko Predejana i u selima prema Vlasini.

Cene ovogodišnje maline u Jablaničkom okrugu svakim danom rastu, posebno posle pojave otkupljivača iz drugih krajeva zemlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter