Izvor:
09.04.2019 u 07:17
0

MINISTAR VALENSIJA: Ekvador će sprovesti istragu o Asanžu zbog Morena!

Ekvador zadržava pravo da sprovede istragu o osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu zbog navodnog curenja informacija o privatnom životu predsednika Lenina Morena, izjavio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensija.

Moreno je ranije izjavio da je Asanž, koji u ambasadi Ekvadora sedam godina uživa azil, prekršio uslove azila, ali da država nema nameru da ga izbaci iz ambasade.

Ekvadorska vlada saopštila je prošle nedelje posebnom izvestiocu UN o pravu na privatnost da bi Vikiliks mogao da bude uključen u objavljivanje razgovora i fotografija Morena i njegove porodice na društvenim mrežama.

Ekvador će zadržati pravo da sprovede istragu. Država ima mogućnost da dodeli i povuče diplomatski azil. Zato možemo da sprovedemo i istragu. Imamo informaciju kako je moguće da ima pristup (internetu). Ovo konkretno određuje istrage koje ćemo nastaviti da sprovodimo – rekao je Valensija.

Kako se navodi, istraga će biti nezavisna od one koju sprovodi izvestilac UN koji bi Asanža trebalo da poseti 25. aprila u Londonu.

Asanž je izjavio da Ekvador traži način da okonča njegov boravak u ambasadi te zemlje time što meša njega i Vikiliks u optužbe za korupciju protiv Morena i njegove porodice, objavljene na društvenim mrežama.

Asanžov advokat u Ekvadoru Karlos Poveda tražio je od Ekvadora da pojasni da li planira da ukine azil Asanžu.

Odlučićemo između dve opcije – da nastavimo sa azilom ili da ponovo istražimo situaciju u zavisnosti od postojeće ili nepostojeće zakonske osnovanosti – rekao je Valensija.

Asanž je 2012. godine zatražio i dobio azil u ambasadi Ekvadora, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde su ga vlasti tražile zbog navodnog silovanja, ali je ta istraga kasnije odbačena.

Međutim, Asanž se plaši da bi i dalje mogao da bude izručen SAD koje ga traže u sklopu istrage o curenju informacija.

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter