Izvor:
17.05.2019 u 11:43
0

MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ: Obaveza svakog je da unapređuje kulturu!

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević poručio je danas u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu na otvaranju naučnog skupa "Srpski kulturni prostor: ustrojstvo, problemi, vrednosti" da je kulturni obrazac osnov za postojanje i trajanje naroda na istorijskoj sceni i da je obaveza svake generacije da učini koliko može za napredak srpske kulture.

Obraćajući se prisutnim naučnicima, akademicima, profesorima i ostalim predstavnicima stručne javnosti, ministar je podsetio na vrednost i značaj očuvanja svih elemenata koji učestvuju u gradnji srpskog identiteta.

Kulturni obrazac jeste osnov za postojanje i trajanje naroda na istorijskoj sceni. Istorija pamti narode i društva koji su nestali sa istorijske scene, a razloge za ovakav ishod možemo da tražimo i na polju kulture. Zato je obaveza svake generacije da u skladu sa svojim znanjem, moralom, etikom učini koliko može za napredak srpske kulture, srpske duhovnosti i srpskog identiteta – kazao je Vukosavljević.

On je podsetio prisutne da je ovaj skup nastavak aktivnosti koja je začeta potpisivanjem "Povelje o srpskom kulturnom prostoru“.

Srpski kulturni prostor je onaj geografski prostor na kome je srpski narod tokom dugog istorijskog trajanja ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ti prostori ne poklapaju se s političkim prostorima naroda u nekom istorijskom trenutku – rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, u dodirima kulturalnih tektonskih ploča neminovno nastaju varničenja, ali se bude i izazovi koji nekad predstavljaju najistaknutija obeležja kulturnih prostora.

Kulturni prostori funkcionišu na osnovu dva dominantna principa – pozajmljivanja i odbijanja. Kada se govori o pozajmicama, možemo reći da kulturna dobra ili kulturne osobenosti stalno putuju. Kulture ih naizmenično istovremeno izvoze i pozajmljuju i u toj večitoj igri kulturnog prenosa, strujanje kulturnih razmena nikad ne prestaje. Kulturne pozajmice i razmene jesu način na koji se autentični kulturni prostor obogaćuje – istakao je Vukosavljević.

Kulturni prostori, podseća, nisu hermetični, dok "odbijanja mogu da predstavljaju izazov pred kojim svaka nacionalna kultura mora da se odredi“.

Ministar je istakao važnost teme kulturnog sećanja, istorije pamćenja i inkluzivnog potencijala srpskog kulturnog prostora koji osnažuje razvoj srpske kulture, kulturnog identiteta, zajedničkog sećanja i zajedničkog kulturnog obrasca.

Zadatak ove generacije i svih institucija, među kojima je i Ministarstvo kulture, jeste da uloži maksimalan napor kako bi se kultura učvršćivala i unapređivala te tako unapređena predavala genaracijama koje dolaze – poručio je ministar, kome su tom prilikom uručene Specijalna plaketa i Pečat Matice srpske za dosadašnju saradnju i pokretanje ideje za održavanje skupa.

Na otvaranju je, pored ministra, govorio i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, a tokom dva dana na skupu će govoriti više od 60 učesnika.

Među temama koje će biti predstavljene na skupu su: „Srpski kulturni prostor: okviri, granice i preplitanja”, „Srpsko književno premrežavanje”, „Srpski nacionalni identitet – religijski i sekularni model”, „O suštinskim pitanjima srpskog kulturnog jedinstva“, „Duhovna kultura kao izvor i ishodište srpskog kulturnog prostora“, i mnoge druge.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter