Izvor: BSC HAPPY/RTS
29.07.2023 u 19:53
0

VEĆINA MLADIH MISLI DA SRBIJA NIKD NEĆE BITI DEO EVROPSKE UNIJE – ako moraju da biraju, opredeljuju se za Istok

Uoči međunarodnog dana mladih koji se obeležava 12. avgusta, njihova krovna organizacija sprovela je istraživanje. Među pitanjima bila su i ona o spoljnoj politici Srbije, posebno o evropskoj perspektivi i pokazalo se u nju mladi sve manje veruju.

Kakva vam je prva reakcija na pojam Evropske unije, bilo je pitanje za mlade. Čak 36 odsto njih neguje negativan sentimet. Gotovo svaki peti reaguje pozitivno, neutralno svaki drugi.

„Podrška nije nešto čime možemo da se pohvalimo. Mladi u ovom trenutku ne vide EU kao grant stabilnosti, bezbednosti i nekog prosperiteta. Nekako im je daleka. Emotivno i negativnije reaguju nego prošle godine“, kaže Miljana Pejić, generalna sekretarka KOMS-a. Polarizovani, pa čak i sve oštiriji stavovi mladih, ne čude predstavnike civilnog društva. Već godinama upozoravaju da gube veru kada je u pitanju perspektiva članstva Srbije.

Bunt prema ideji

Na njih najviše, kažu, utiče kako se vode pregovori, odnosno što dugo traju. Većina mladih misli da Srbija nikad neće biti deo Unije.

„Mnogi od njih su rođeni nakon 5. oktobra 2000. godine. I tada se pričalo o EU i sada se priča i ne zna se kada će ta priča biti završena. To je, mislim, ključan faktor. Prema njima, ova je priča koja nema kraja“, ističe Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Prema njegovim rečima, nije iznenađujuće da se apatija razvija s jedne strane, skepticizm s druge strane i na kraju i nepoverenje. Svemu tome doprinose dezinformacije, lažne vesti, trenutna geopolitička situacija, ništa manje dijalog Beograda i Prištine.

Mladi više za istok

„Kao civilno društvo, s jedne strane, insistiramo na nužnosti da se mladi adekvatno informišu i da se poboljša obrazovni sistem da bi se pružila šira slika o koristima političkim, obrazovnim, finansijskim od članstva u EU. Sa druge strane, našim donosiocima odluka u Srbiji, kao i u EU, ukazujemo da je neophodno da se otkoči pristupni proces Srbije“, smatra Subotić.

„Ako moraju da biraju, a najčešće ne bi zato što žele da Srbija balansira, 55 odsto mladih se opredeljuje za istok. To tumačimo sa tim kakav je javni diskurs, narativ, kao i kakav je njihov emotivni utisak o spoljnoj politici“, ukazuje Miljana Pejić, generalna sekretarka KOMS-a.

Ono što se već godinama ponavlja jeste da se mlađe žene ređe izjašnjavaju. Kada se i odluče ne mogu da da se opredele. Zato u KOMS-u ohrabruju da se uključe jer, kažu, bez njih nema stabilnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter