Izvor: Kurir.rs
08.07.2023 u 13:38
0

MAJKE, TO ŠTO RADITE S KOLICIMA MOŽE BITI KOBNO PO VAŠE BEBE: „Zamislite kako je vama u pregrejanim kolima, e bebama je još gore!“

Majke malih beba u Srbiji masovno prekrivaju kolica svojih mališana tokom letnjih vrućina, što može biti opasno.

VREME BEBA: Bolji smo nego prošle godine

Naime, sve češće se na gradskim ulicama mogu videti majke koja kolica svojih beba prekrivaju tetra pelenom i drugim tkaninama.

Majke ovo čine verovatno u želji da ih zaštite od sunca, ali ovo može biti štetno po bebu.

– U želji da zaštite svoju bebu od vetra, sunca, insekata, prašine, a i ponekih radoznalih pogleda roditelji pokriju kolica pelenom, a pri tom nisu svesni opasnosti kojoj ih izlažu. Pokrivanje kolica pelenom sprečava dotok vazduha do bebe, a temperatura ispod pelene se brzo, za svega par minuta, znatno povećava. Na taj način, nehotice može doći i do ozbiljnih posledica po bebu. Beba se može pregrejati, dehidrirati, dobiti temperaturu ili čak toplotni udar. Zamislite kako je vama u pregrejanom autobusu ili automobilu – navodi se.

Oni ističu da čak i u hladu se temperatura u kolicima ispod pelene povećava.

– Pelena na kolicima sprečava roditelje da prate stanje bebe, da je posmatraju i sa njom komuniciraju. Nećete primetiti šta se dešava čak i ako često podižete pelenu da biste videli bebu. Pomislićete da je mirna i da spava, a ona će ustvari biti ošamućena od vrućine.

Oni dodaju da od vetra, sunca, insekata postoji i efikasnija zaštita.

– Kada je zaista jak vetar beba ne treba da bude u šetnji. Leti, u najtoplijem delu dana beba treba da boravi u rashlađenoj i provetrenoj prostoriji, šetnju tada treba izbegavati. Od sunca se beba u šetnji može zaštiti suncobranom koji se montira na kolica. Okrenite kolica suprotno od pravca sunčevog zračenja. Od insekata zaštite bebu mrežicom koju ćete postaviti preko kolica. Radoznale poglede i nepotrebno približavanje lica odraslih osoba ka bebi sprečite ljubaznom molbom – navode oni i dodaju:

– Upamtite, ne prekrivajte kolica ili nosiljku sa bebom pelenom. Pelena na kolicima može biti opasna za vašu bebu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter