Izvor:
22.06.2019 u 09:02
0

NAPETOSTI IZMEĐU ZEMALJA OSTAJU VISOKE: Putin privremeno zabranio ruskim avio – kompanijama da lete za Gruziju!

Predsednik Vladimir Putin privremeno je zabranio ruskim avio – kompanijama da lete za Gruziju nakon niza nasilnih nemira u zemlji.

Potpisao je dekret koji će se sprovoditi od 8. jula.

Do toga je došlo nakon što je oko 240 ljudi ranjeno dan ranije u protestima koji su zapaljeni pojavom ruskog poslanika u Gruzijskom parlamentu.

Napetosti između zemalja ostaju visoke, 11 godina nakon što su ratovale u regionu Južne Osetije.

Moskva će takođe preporučiti ruske turističke agencije da obustave sve posete Gruziji.

Ruski poslanik Sergej Gavrilov obratio se skupštini poslanika iz pravoslavnih hrišćanskih nacija.

Predsednik Gruzijskog parlamenta Irakli Kobakhidž podneo je ostavku nakon nasilja. Suočio se sa žestokom reakcijom zbog toga što je pozvao gospodina Gavrilova da održi govor.

Predsednik Gruzije Salome Zurabishvili nazvao je Rusiju "neprijateljem i okupatorom" , rekavši da je Moskva pomogla da se uznemiri.

Rusko ministarsvo spoljašnjih poslova optužilo je opoziciju Gruzije da pokušava sprečiti poboljšanje bilateralnih odnosa poslednjih godina.

Gavrilov je učestvovao u radu Međuparlamentarne skupštine o pravoslavlju.

Opozicioni poslanici u Gruzijskom parlamentu pozvali su na proteste kao odgovor na njegovu odluku da na govornom stolu održi govor na ruskom jeziku.

U parlamentu su opozicioni zakonodavci zahtevali da predsednik parlamenta, ministar unutrašnjih poslova i šef Državne sigurnosne službe podnesu ostavke zbog tog incidenta.

Sednica je suspendovana, a Gavrilov se vratio u Rusiju.

Diplomatski odnosi između Rusije i Gruzije ostaju zamagljeni međusobnim sumnjama.

U besu Moskve, Gruzija ima ambicije da se pridruži EU i NATO-u, ali bilateralna trgovina i turizam rastu poslednjih godina.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter