Izvor: Sputnik
02.04.2024 u 21:01
0

NIŠKI KARDIOLOZI POSTAVILI SVETSKI REKORD: Prvi put upotrebljena veštačka inteligencija za ugradnju pejsmejkera

Tim lekara sa Klinike za kardiologiju u Nišu postavio je novi standard u oblasti kardiologije. U samo jednom danu ekipa je uspešno ugradila sedam mikro-pejsmejkera, koristeći inovativnu tehniku koja ne zahteva hirurški rez.

Ova revolucionarna procedura, koja se izvodi kroz femoralnu venu, predstavlja jedinstvenu vrstu ugradnje pejsmejkera bez potrebe za tradicionalnim hirurškim zahvatom.
Zahvaljujući naprednim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija i specijalne naočare, tim hirurga je imao u realnom vremenu precizan uvid u anatomiju pacijenata, što je značajno olakšalo i ubrzalo celokupnu proceduru, piše „Glas juga“.
Prof. dr Tomica Kostić, vođa tima, ističe da je ova metoda prvi put primenjena danas, donoseći značajno ubrzanje procesa, koji je sada moguć čak i za samo dvadeset minuta.
Ovaj uspeh predstavlja ogroman napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je urađeno samo petnaest sličnih intervencija.
„Sa ponosom mogu da kažem da smo nadmašili očekivanja. U samo jednom danu smo postavili sedam mikro-pejsmejkera, što je dosad neviđeno dostignuće u svetu kardiologije.
Ovaj uspeh je rezultat napora celog tima, kao i primene najnovijih tehnoloških dostignuća“, izjavio je dr Kostić.
„Uz upotrebu naočara vi u toku same procedure u realnom vremenu imate sve podatke za pacijenta. To znači da vi imate uvid u kompletnu dijagnostiku koja je rađena pre toga.
To znači, ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, tokom same procedure imamo samu anatomiju pacijenta u realnom vremenu, a to je veoma bitno jer se ovaj zahvat radi kroz arteriju donjeg ekstremiteta“, objasnio je dr Kostić i dodao da su najnoviju tehniku dobili zahvaljujući upornošću UKC „Niš“ i Ministarstvu zdravlja Srbije.
Predrag Cvetković, interventni kardiolog i šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca, ističe da je prošle godine na ovoj klinici izvedene gotovo 900 sličnih procedura, postavljajući ih na drugo mesto u Srbiji po broju uspešnih intervencija. Dodaje i da lista čekanja za ovakve zahvate ne postoji, osim za zakazane termine u roku od mesec dana.
„Po broju ugrađenih procedura koje je uradio samo jedan lekar zauzimamo prvo mesto u Srbiji. Samo u prošloj godini je jedan od nas uradio preko 500 samostalnih procedura“, naglasio je dr Cvetković.
Dr Zoran Perišić, direktor UKC „Niš“, izjavio je da će ovaj dan biti upisan zlatnim slovima u istoriju Klinike za kardiologiju, najavljujući dalji razvoj tehnika i tehnologija, kao i implementaciju sistema za zatvaranje urođenih srčanih mana.
„Dr Tomica Kostić je lider u oblasti ugradnje mikro uređaja u ovom delu sveta, često deli svoje znanje i iskustvo sa kolegama širom sveta, postavljajući nove standarde u kardiologiji“, istakao je dr Perišić.
On je najavio da će veoma brzo biti uveden i sistem za zatvaranje urođenih srčanih mana.
Prošla godina je bila rekordna po broju ugrađenih pejsmekera pacijentima na Klinici za kardiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Niš. Ugrađeno ih je ukupno 868, a za ovu impozantnu brojku zaslužna su bila samo dva lekara, dr Tomislav Kostić i dr Predrag Cvetković. Kako piše „Glas juga“, današnjim rekordom ova dva lekara samo nastavljaju svoj put ka vrhu svetske medicine.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter