Izvor: HappyBSC
02.06.2022 u 10:56
0

OBELEŽENA SLAVA GRADA BEOGRADA! Vesić: Slava je vreme da ostavimo po strani razlike i zajedno se molimo za naš grad! (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ovogodišnji je domaćim gradske slave – Vaznesenja gospodnjeg, Spasovadan.

 – Danas Beograd ponosno slavi svoju slavu koju slavimo već 619 godina. Nemamo tako mnogo tradicija kao što je slava grada i ponosni smo na to što je slavimo duže od šest vekova – izjavio je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

VUČIĆ DANAS U SLOVAČKOJ: Predsednik na „GLOBSEC 2022 Forumu“ u Bratislavi

Vesić je uoči liturgije u Vaznesenjskoj crkvi podsetio da je slavu Grada Beograda utvrdio despot Stefan Lazarević 1403. godine u vreme kad je Beograd bio razrušen grad i za svega nekoliko decenija uspeo je da podigne Beograd i da od njega napravi grad koji je postao jedna od najsnažnijih evropskih tvrđava i hrišćanstva uopšte.

– Tako je bilo sa Srbijom u to vreme kada je despot Stefan Lazarević kao mladi vladar posle smrti svoga oca kneza Lazara preuzeo Srbiju i uspeo ponovo da je uzdigne i da ponovo postane stabilna država. Zato je Vaznesenje gospodnje možda i prava slava za Beograd i Srbiju jer nažalost u našoj istoriji smo mnogo puta razarani i morali smo mnogo puta da se uzdignemo kao grad i pokažemo da smo pobedili zlo i da smo uspeli da preživimo – dodao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je podsetio da se Vaznesenje gospodnje ne događa bez vaskrsenja i da su to dve pobede Gospoda u nizu, pa tako da ni mi ne možemo da se uzdignemo kao grad ukoliko ne vaskrsnemo u ukoliko ne poštujemo svoju istoriju. Istakao je da je upravo to poruka ove slave- pobeda dobrog nad zlom i poruka pobede života nad smrću.

Na kraju, zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao je sve Beograđane da zajendo proslave slavu grada.

– Pozivam Beograđanke i Beograđane da zajedno proslavimo našu slavu, večeras u 18 sati je litija ulicama Beograda. Ona počinje u Ulici kneza Miloša kod Vaznesenjske crkve, ići će trasom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija, zatim Bulevarom oslobođenja sve do Hrama Svetog Save gde će se obratiti patrijarh Porfirije. Pozivam da se zajedno molimo za mir jer nažalost u današnjoj Evropi se ponovo ratuje, mir je najvažniji ne samo za nas, već i za druge narode. Nama je potreban mir, stabilnost jer samo tako naš grad će moći ekonomski da se razvija, a to je ono što svi želimo. Slava je vreme kada se okuplja čitava porodica, a danas u Beogradu slavi dva miliona ljudi, ovo je vreme da svi budemo zajedno, da ostavimo po strani sve razlike i da se svi molimo za naš grad – zaključio je Vesić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter