Izvor: HAPPY BSC
25.11.2022 u 11:48
0

„ODLUČNIJE U BORBU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA!“ Poruka ministarke Maje Gojković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Izjava predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković, povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-U Srbiji je ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih deset godina čak 340. Ovo upozorava da je nasilje prema ženama i dalje prisutno i da u borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je važan da ukažemo koliko je rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu. Srbija je do sada ostvarila značajan napredak po pitanju stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama u nameri da se radi sistemski i udruženo kako bi se što brže i efikasnije došlo do održivih rešenja. U 2021. godini usvojen je novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni zakon u oblasti zaštite prava žena, kao i Zakon o izmenama idopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Strategija za suzbijanje i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Prethodno, 2017. godine, počeo je saprimenom i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Pored dobrog zakonodavnog okvira, važno je da ovom problemu, koji pogađa čitavo društvo, pristupimo sistemski kroz multisektorsku saradnju. Zato ćemo u novom sazivu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost raditi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, kao i na produbljivanju saradnje sa međunarodnim i organizacijama civilnog društva.

Srbija će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, takođe izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

Svaki život je podjednako važan i nasilje nad ženama u okviru porodice i partnerskih odnosa nije samo privatni, niti porodični problem. Zato kao društvo moramo ubuduće još više da radimo na promovisanju politike nulte tolerancije prema nasilnicima, da verujemo žrtvama i da ih osnažimo i ohrabrimo da ne ćute i ne zatvaraju oči pred nasiljem, već da gaprijave. Želim da pošaljem poruku svim ženama koje su pretrpele, ili još uvek trpe nasilje, da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, koje su dužne da odgovore na svaki slučaj nasilja, i pruže neophodnu zaštitu i podršku-izjavila je ministarka Gojković. 

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Svaka 10. žena u Srbiji žrtva silovanja ili pokušaja silovanja

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter