Izvor: Alo!
10.04.2024 u 11:54
0

OVA GRUPA ŽENA JE U OBAVEZI DA URADI MAMOGRAFIJU!

Rak dojke je izlečiva bolest i pretvara se u hronično stanje sa kojim se živi ili dolazi do potpunog izlečenja, ako se otkrije na vreme, rekla je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pozvala je sve žene da urade mamografiju u mobilnom mamografu koji će se u porti Hrama Svetog Save na Vračaru zadržati malo duže od 10 dana i naglasila značaj tog pregleda, jer je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Mamografija, ako se otkrije na vreme, je izlečiva i pretvara se u hronično stanje sa kojim se živi ili dolazi do potpunog izlečenja. Najznačajniji cilj svih pregleda kada su u pitanju mamoOvegrafija i pregledi u mobilnom mamografu, jeste rano otkrivanje bolesti i to je cilj zdravstvenih sistema.

1.700 žena godišnje premine zbog raka dojke

Ona je rekla da prema podacima registra za rak Instituta „Batut“, godišnje više od 1.700 žena izgubi život od raka dojke. Jovanović ističe da bi žene u starosti do 40 godina trebalo da urade ultrazvučni pregled dojke, a od 40 do 50 godina jednu mamografiju.

U BEOGRADU ZABELEŽENO 17 VRSTI POLENA Pucaju alergijske reakcije, Mitrović: Čak su i korovi ranije procvetali

– Žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju rak dojke kod najbližih srodnica imaju obavezu da ovu vrstu pregleda obave daleko ranije – pojašnjava Jovanović.

Kada je u pitanju sumnja na promene u tkivu dojke koje treba dodatno pogledati 228 žena je upućeno na dodatnu dijagnostiku dok je kod 16 žena utvrđen visok rizik za postojanje malignih promena – navela je Jovanović.

Jovanović je istakla da će mobilni mamograf u porti Hrama Svetog Save ostati do 22. ili 23. aprila i da je radno vreme mamografa od 9 do 19 časova svakog dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter