Izvor: INFORMER
10.04.2024 u 12:49
1

Ovo povrće čuva srce i krvne sudove! – Na Mediteranu se jede već 2000. godina

Počela je sezona špargli, divnog prolećnog povrća koji obiluje brojnim hranljivim materijama.

Špargla je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već 2.000 godina. Puna je vitamina A, B i K, kao i kalcijuma, fosfora i gvožđa. Ovo povrće sadrži snažna protivupalna svojstva, koji čuvaju srce i krvne sudove.

Flavonoidi u špargli smanjuju loš nivo holesterola i krvni pritisak i tako preventivno deluju na zdravlje celog kardiovaskularnog sistema.

Špargla je kod nas povrće koje se ne tako često konzumira, ali je sve češća na pijcama i u marketima.

Mnogi tvrde da je sirova hrana bolja, ali ove namirnice su zdravije kuvane!

Evo nekoliko saveta kako da čuvate, čistite i spremate ovo povrće:

Špargle se najčešće prodaju u vezicama međusobno povezanim gumicom. Čim dođete kući, odstranite gumicu i pustite špargle „da dišu“. Razdvojte ih i stavite u korpu ili na tanjir. Tekstura špargli je bitan faktor u pripremi. Ukoliko ostavite gumicu, postoji mogućnost da se štapići nagnječe, a rezultat je mlitava struktura posle termičke obrade.

Špargle su najukusnije kada se jedu sveže ubrane, odnosno neposredno nakon što ih kupite. Ako ipak ne stignete odmah da ih pripremite, stavite ih u frižider. Podsecite im krajeve i stavite u čašu s malo vode poput buketa cveća. Preko gornjeg dela koji nije u vodi stavite plastičnu kesicu. Najvažniji savet za pripremu špargli je pravilno čišćenje ploda. Drvenasti deo nije jestiv, i ako ga ne odstranite, dobićete nejestiv obrok. Kako ćete znati da li ste dobro očistili šparglu? Savijte je sve dok ne pukne na delu gde zadebljali štapić prelazi u mekani vrh. Upotrebite samo meke delove u jelu.

Špargle sa parmezanom

Sastojci:

500 g špargli

3 čena belog luka

2 kašike narendanog parmezana

2 kašike ulja

limunov sok

so, biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni i namažite pleh s malo ulja. Stavite očišćene špargle u jednom sloju i pospite ih maslinovim uljem, solju i biberom. Stavite u rernu na osam do deset minuta. Kad ih izvadite, pospite ih smesom parmezana, limunovog soka i belog luka.

Omlet sa šparglama

Sastojci:

300 g špargli

100 g mladog luka

so, univerzalni začin, biber

4 jajeta

3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Špargle očistite, pa ih izlomite na kraće komade. Na ulju kratko propržite sitno naseckan luk, dodajte pripremljene špargle, posolite, pobiberite i pirjajte dok špargle ne omekšaju. Dodajte razmućena jaja, malo promešajte i ispržite do kraja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Ovo povrće čuva srce i krvne sudove! – Na Mediteranu se jede već 2000. godina”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter