Izvor: Informer
03.05.2024 u 13:16
0

PLJUSAK NEĆE STATI CEO DAN: Ovo su nove radarske slike, hladan ciklon u Srbiji

Najavljena kiša koja lije kao iz kabla i grmljavina jutros su probudile dobar deo Srbije, a sudeći prema interaktivnoj mapi kretanja padavina od jutros do sada, kišonosni oblaci sele se sa zapada na istok Srbije.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) oglasio se na svom sajtu juče najavom da će nevreme stići u pojedine delove Srbije, a ono je pljuskom osvežilo sinoć i jutros. Tu nije kraj padavinama, navodi RHMZ.

– U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladnije, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima koji će na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije biti praćeni grmljavinom – objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Nevreme se približava iz regiona

Kako se može videti na radarskim slikama na sajtu Neverin.hr, snažno nevreme u Srbiju dolazi iz okolnih zemalja, sa severa iz Slovenije i Mađarske, ali i Hrvatske sa zapada.

Ono se spušta preko Vojvodine, Beograda, i dalje ka centralnim krajevima zemlje. Međutim, nije zaobišlo ni Kolubarski region, Valjevo, kao ni Šumadiju, i one centralne delove.

Sudeći po radarskim snimcima, nevreme će biti najsnažnije na istoku Srbije gde će pasti velike količine kiše.

Kako je juče već najavljeno, posle podne na teritoriju naše zemlje stiže olujno nevreme.

Zbog toga je danas upaljen meteoalarm na teritoriji čitave zemlje, međutim u Beogradu, Sremu i Bačkoj iz žutog je prešao u narandžasti upozoravajući na pljuskove.

Ciklon oko Beograda

Kako navode na stranici Hails Serbia prizemni centar ciklona će se danas nalaziti na širem području Beograda, a posle kišovite noći i pre podneva u Vojvodini, prelazi uz Savu i Dunav.

– Sektor talasa kiše i pljuskova sa grmljavinom će se izmestiti južno od Save i Dunava. Temperature će biti niže za oko 10°C u proseku u odnosu na četvrtak. Severni Banat će od ovog ciklona dobiti najmanje padavina. Sredinom dana i popodne, južno od Save i Dunava, će doći do razvoja oblaka, a do kraja dana će se akumulirati nekoliko desetina litara vode po metru, sa kraćim ili dužim pauzama bez padavina – ističu.

Povremene kiše i pljuskova biće u Vojvodini i okolini Beograda, izuzev severa Banata koji može ostati skroz suv.

– Topliji period godine donosi i veliki udeo pljuskovitih padavina, zbog čega je daleko teže prognozirati tačnu količinu kiše i njeno vremensko trajanje na nekom području – navodi se.

Vreme u subotu i za Uskrs

RHMZ je i detaljnije najavio kako će vreme izgledati sutra i prekosutra.

– Sutra će biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom, posle podne prestanak padavina i delimično razvedravanje, najviša dnevna temperatura od 16 do 23 stepena – navodi se.

– Očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ponovo u svim predelima toplije, u većini mesta oko 25 stepeni – zaključuju iz RHMZ.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter