Izvor: happybsc
09.09.2023 u 11:35
0

Svečanost promocije kadeta Vojne akademije u prvi oficirski čin, najboljima predsednik uručio sablje

Ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije počela je ceremonija tokom koje će u prve oficirske činove biti promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

rts/prinscreen

Na svečanost je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kome je načelnik Vojne akademije prof. dr. pukovnik Srđan Blagojević predao raport ispred postrojenih ešalona Vojne akademije. Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

SAUČEŠĆE PREDSEDNIKA: Vučić uputio saučešće Maroku povodom razornog zemljotresa

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA. Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima – Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić – biće uručene sablje sa posvetom. Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

Pozdravni govor rektora Univerziteta odbrane Srbije

Rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović održao je pozdravni govor kadetima koji će primiti oficirski čin

Najboljim potporučnicima Vučić uručio sablje sa posvetom

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Prethodnih godina uručivani su i pištolji ali to ove godine nije slučaj.

Potporučnik Pešić obratio se okupljenima na platou ispred Doma Narodne Skupštine u ime najboljih kadeta Vojne Akademije i VMA poručivši da „nema toga što se za otadžbinu ne može dati.“

prinscreen/rts

Vučić: Moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu

Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se potporučnicima, govoreći iz, kako je rekao, srca, a ne iz glave, znajući kakvo je breme pred njima.

„Lepo je i časno biti vojnik Vojske Srbije i služiti otadžbini, ali taj posao vam neće biti lak, u stvari sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života. Hvala vam što ste odgovorno tome pristupili i hvala vam što možemo mnogo toga da očekujemo od vas i tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da po kiši, suncu, vetru i snegu obavljate ne lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred sebe“, rekao je Vučić.

Rekao je da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu za koju, kako je istakao, nismo ni krivi ni dužni.

„Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku više nego ikada“, poručio je Vučić.

Najmlađim oficirima Vojske Srbije poručio je da moraju uvek i u svakom trenutku da budu spremni da zaštite svoju otadžbinu.

„Ne postoji oružje i oruđe jače od vašeg uma i vašeg srca“, rekao je Vučić.

Defile novih potporučnika Vojske Srbije

Uz zvuke „Marša na Drinu“ novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

prinscreen

Hor ansambla „Stanislav Binički“ izveo numeru “Oj Srbijo, mila mati“.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ izveo je numeru “Oj Srbijo, mila mati“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter