Izvor: Happy BSC
15.11.2021 u 09:56
0

„Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek“: Pre 12 godina napustio nas je patrijarh Pavle

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle preminuo je na današnji dan, 15. novembar 2009. godine. 

Rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u selu Kućanci, u Slavoniji i bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve. 

PROČITAJTE JOŠ: ĐACI SE VRAĆAJU U KLUPE: Kombinovana nastava u tri lokalne samouprave

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, gimnaziju u Tuzli i Sarajevu, više razrede Šeste beogradske gimnazije u Beogradu gde je pohađao i Bogoslovski fakultet i dve godine Medicinskog fakulteta. Dve godine je proveo na postdiplomskim studijama u Atini. 

Imenovan je za patrijarha 2. decembra 1990. godine i na tom mestu bio je punih 19 godina. 

PROČITAJTE JOŠ: BESPLATNA PROVERA ANTITELA: U četiri grada, uz zdravstvenu knjižicu

Izreke i citati Patrijarha Pavla: 

– Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka sviju evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov.

– To što osećate izvesne nedostatke i samnom je ista stvar. Uostalom, ko je taj ko ne bi trebalo da je bolji i u intelektualnom pogledu i u pogledu srca i volje? 

– Da je Bog hteo da čovek puši, ugradio bi mu odžak. 

– Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek. 

– Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji, ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da li će da krene putem spasenja. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter