Izvor: Happy BSC
30.05.2022 u 21:25
0

RAT RUSIJE I UKRAJINE JE NATO POHOD NA ISTOK: Prof. dr Jovan Janjić o ratu civilizacija

U večerašnjoj emisiji “Ćirilica” Prof. dr Jovan Janjić istakao je da ne treba niko da bude na našoj strani ili na strani Rusije, već na strani istine i dodao da danas živimo na razmeđu civilizacija.  

–  Rat između Rusije i Ukrajine je NATO pohod na istok ili preciznije rat civilizacija. Na jednoj strani su zemlje NATO pakta koje su ne samo logistika nego i direktno učestvuju kao eksponenti rata protiv Rusije na poligonu Ukrajine. Nije samo napadnuta Rusija, već se preti i Kini i drugim zemljama koje žele da neguju svoj sistem i nacionalnu kulturu i grade svoj put. Ako se zabranjuje jedna kultura, to je onda kulturni rat – kazao je on.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Janjić je, govoreći o stvaranju novog geopolitičkog ambijenta, naglasio da se u to uključuje i crkva.  

– Onaj ko poništava tuđe vrednosti, osiromašuje svoju kulturu. Kultura se obogaćuje prožimanjem. Ako se to preseče, poništava se jedna kultura, u ovom slučaju ona koja dolazi sa istoka. Onda se menja i kulturni kod, ne samo naroda čija se kultura poništava, već i sopstvenog – rekao je on.  

Na pitanje kako je došlo do stvaranja Makednonske pravoslavne crkve u manastirima koje su podigli kralj Milutin, car Dušan, Marko Kraljević i Vukašin Mrnjavčević,  Janjić je istakao da se danas radi na prekodiranju kulturne baštine istinskih vrednosti, što smo mogli videti na području Severne Makedonije.  

– Ovo što se danas kod nas dešava oko Makedonske pravoslavne crkve svakako ima veze sa dešavanjima kojima prisustvujemo, sa stvaranjem novog geopolitičkog prostora. Ono što danas radi Carigradska patrijaršija, koju mnogi pogrešno zovu Vaseljenskom patrijaršijom, kako bi se istaklo da je patrijarh iznad celog pravoslavnog sveta. Carigradska patrijaršija se 1996. godine na nezakonit način umešala na kanonsko područje Ruske pravoslavne crkve. Priznala je autonomiju crkvi u Estoniji, izuzela iz jurisdikcije Ruske pravoslavne crkve i stavila je u svoju nadležnost. U Ukrajini se to desilo 2018. godine kada su se dve raskolničke organizacije spojile i Carigrad im je priznao autonomiju, opet pod svojom jurisdikcijom. Na teritoriji Ukrajine deluje kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva i samo je preko patrijarha vezana za Moskovsku patrijaršiju – rekao je Janjić.  

Govoreći o nastanku Makedonske pravoslavne crkve, Janjić je objasnio da je na početku Drugog svetskog rata, 1941. godine kada je tadašnje područje južne Srbije, današnje Severne Makedonije okupirala Bugarska, proterani su srpski episkopi i srpski i ruski sveštenici.  

– Pod bugarskom okupacijom stvara se crkvena organizacija u sastavu Bugarske pravoslavne crkve. Kada je 1944. godine proteran bugarski okupator otišla je i crkvena jerarhija, ali su nastojali da i dalje zadrže svoj uticaj pa je ostavljen jedan arhimandrit Stefan da rukovodi crkvom na tom području, ali pod okriljem Bugarske pravoslavne crkve. Međutim, njega su proterali i tada je Radio Bugarska objavio   saopštenje Bugarske crkve da upravu nad crkvom u Makedoniji poverava četvorici sveštenika. Upravo oni se pojavljuju u januaru 1945. godine kao inicijativni odbor za formiranje pravoslavne crkve u Makedoniji, na temelju onoga što je stvoreno u okupaciji. Sa oslobođenjem komunisti zabranjuju povratak srpskih episkopa i sveštenika na područje Makedonije i ta separatistička organizacija pokušava da stvori novu crkvenu organizaciju. Kada se u zemlju vratio patrijarh Gavrilo, u maju 1947. godine, održano je prvo zasedanje Svetog arhijerejskog sabora. Kada su komunističke vlasti za patrijarha postavile Germana, jedan od prvih zahteva je bio da se prizna Makedonska crkva. Tako je 1958. godine on nemajući kud, pristao je da se konstatuje da je u Ohridu osnovana autonomna Makedonska pravoslavna crkva – objasnio je on.  

Prema njegovim rečima, srpska crkva je to priznala pod pritiscima, ali uz napomenu da bi se sve podvelo pod kanonske okvire, da se izmeni 37 članova Ustava Makedonske pravoslavne crkve i da se upodobi crkvenoj autonomiji.  

– Patrijarh German je otišao u Skoplje irukopoložio episkopa bitoljskog Klimenta očekujući da će izvršiti izmene koje su obećali. Međutim oni to nisu uradili tada, već tek 1961. godine i to samo neke neznatne izmene. Nisu se zadovoljili samo autonomijom nego su tražili i autokefaliju. Nastao je raskol koji je trajao sve do naših dana – istakao je on. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter