Izvor: Alo.rs
18.08.2020 u 07:56
0

RODITELJI SE RADUJU POVRATKU DECE U ŠKOLSKE KLUPE: Evo šta je sve potrebno spremiti do 1. septembra

Čak 95 odsto roditelja je odabralo modle nastave iz školskih klupa

Iako epidemiolozi poručuju da će početak školske godine biti prelomna tačka epidemije koronavirusa u Srbiji, većina roditelja spremna je da pošalje decu u učionice 1. septembra. Kako “ saznaje, pojedine škole su već juče tražile do roditelja da se izjasne da da li žele da njihova deca pohađaju nastavu u učionicama ili na daljinu, a čak 95 odsto njih odabralo je prvu opciju.

Đaci u školama od 1. septembra mogu da nose bilo koje maske – hirurške, epidemiološke, platnene, kaže epidemiolog Predrag Kon.

– Nikada nisam rekao da jednoslojne maske ne mogu da se koriste. Ipak, bolje je koristiti višeslojne platnene maske, koje imaju dva platnena sloja i između šifon, jer takva maska može da zameni hirurške maske. Maske više služe onome ko dolazi u školu, a da ne zna da je zarazan i da može da zarazi druge. Ta maska koju zaraženi nosi štiti ostalu decu – kaže Kon.

Gordana Plemić iz Udruženja „Roditelj“ u razgovoru  objašnjava da su prema njenim saznanjima roditelji mahom izabrali opciju koja podrazumeva pohađanje časova u školi jer su mnogi od njih imali probleme da deci objasne gradivo u procesu nastave na daljinu.

– Nemaju svi roditelji kapacitet da budu nastavnici, psiholozi i pedagozi, što je sve potrebno za rad sa decom. Nastava na daljinu je mnogima zadavala glavobolju jer jednostavno nisu znali kako deci da objasne gradivo. Takođe, mnogi od njih koji imaju više dece nisu imali dovoljno kompjutera i televizora za svako dete, zbog čega i ne čudi što se više roditelja opredelilo da decu pošalje u školu – kaže Plemićeva.

Ipak, kako ističe naša sagovornica, roditelji nisu sigurni da li će biti moguće ispoštovati sve mere koje su predložene za odvijanje nastave u školama.

Takođe, prema njenim rečima, ostalo je nejasno ko će kontrolisati da li deca nose maske na odmorima.

 Strah je među roditeljima i te kako prisutan, ali smo svesni da idealne mere ne postoje. Smatramo da merenje temperature pre nastave nije lako sprovodivo u praksi, što se i pokazalo u vrtićima. Mnogi roditelji odlaze na posao pre nego što deca krenu u školu. U predškolskim ustanovama se često dešava da detetu izmere povišenu temperaturu na ulazu u vrtić, a da je u kući nije imalo. Iskreno, mislim da će usvojene mere bez dodatne korekcije funkcionisati najviše sedam dana – navodi Plemićeva.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za naš list ističe da će i roditelji đaka od prvog do četvrtog razreda moći da biraju između dva modela odvijanja nastave, ali da će se ocenjivanje odvijati isključivo u školama.

OVO MORATE ZNATI

TRAGEDIJA NA JEZERU GAZIVODE: Ronioci tri dana traže telo mladića (17)!

MARKO JE PLANINARIO U KURŠUMLIJI I OSTAO BEZ TEKSTA: Cela porodica sa sve detetom ŽIVI U TROŠNOM DOMU (FOTO)

STARTUJE NOVI PROJEKAT: Zaposlenje se nudi za 10.000 ljudi

EVO KAKO JE KARANTIN UTICAO NA LJUBAV! Skoro 50 odsto žena prevareno tokom pandemije!

Da li ćete poslati dete u školu?

 Roditelji će sa nastavnicima imati samo onlajn kontakte, s tim što će 31. avgusta biti organizovan kratak susret roditelja učenika prvog i petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole sa učiteljima i razrednim starešinama kako bi razmenili kontakte – kazao je Šarčević.

Roditelji mogu i da se predomisle

Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi da će roditelji odluku o modelu po kojem će njihovo dete pohađati nastavu moći da donesu i tokom septembra.

– Ako se oni koji su se opredelili za nastavu na daljinu u međuvremenu predomisle, nije potrebno da donose opravdanje lekara, ali moraju da se najave nekoliko dana ranije zbog organizovanja grupa u školi – kazao je Šarčević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter