Izvor:
28.01.2019 u 09:28
0

SAD I KANADA: U srpskim hramovima obeležen praznik Svetog Save!

U srpskim hramovima u SAD i Kanadi u nedelju je obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepsikopa.

Posle Bogosluženja, održane su akademije na kojima je govoreno o značaju Rastka Nemanjića – Svetog Save, u osnivanju Srpske pravoslavne crkve čijih se osam vekova autokefalnosti slavi ove godine.

Najmasovnije je bilo u Čikagu u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica. Praznik je obeležen i kao slava škola za srpski jezik, istoriju i veronauku, koje deluju pri srpskim hramovima.

Svetosavskom akademijom praznik je obeležen i u najmlađoj parohiji u Čikagu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Humanitarni svetosavski bal organizovala je u subotu i Srpska narodna odbrana čije je sedište u Čikagu i bio je namenjen Domu za nezbrinutu decu u Kruševcu.

Svečanosti posvećene Svetom Savi u ovom delu Amerike biće nastavljene i iduće subote, 2. februara 2019. u Manastiru Nova Gračanica pored Čikaga, kada će Svetosavsku akademiju pripremiti studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" koji deluje pri Manastiru Libertivil.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter