Izvor: HAPPyBSC
09.05.2024 u 20:21
0

AKTUELNOSTI NA HAPPYTV: Proslava moći savremene ruske vojske – jedna Putinova poruka se izdvojila

Ko je to dopratio predsednika Putina do Crvenog trga i šta je posle parade pričao u četiri oka sa Medvedevim u tajnoj prostoriji u Kremlju? Da li se Bajden uplašio pretnji koje stižu iz Izraela? Konačno, veliko otkriće – u kom pravcu kreće ruska ofanziva i kako izgledaju nove granice sveta, koje duboka država krije od javnosti!

Parada povodom 79. godišnjice pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu ima veliki simbolički značaj, imajući u vidu da se održava u trenucima kada je ruska armija u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini u velikoj ofanzivi. U ovom trenutku, održavati Paradu pobede znači i slaviti moć savremene ruske vojske.

Uticaj međunarodnih faktora, promene na mapi sveta, ostala goruća pitanja iz vizure najeminentnijih poznavalaca trenutne globalno političke situacije samo u emisiji Aktuelnosti na HAPPY TV
tanjug/ap

Predsednik Rusije Vladimir Putin i v.d Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu kratko su razgovarali  posle Parade pobede, javlja dopisnik RIA Novosti.
Parada pobede održana je na Crvenom trgu. Po završetku parade, Putin i Šojgu su prošetali Crvenim trgom i kratko razgovarali.
Putin je na putu do Aleksandrovske bašte razgovarao i sa liderima stranih država. Posebno je nakratko razgovarao sa predsednikom Tadžikistana, šefovima Kube i Gvineje Bisao.Počasni gosti na vojnoj paradi povodom 79. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945 bili su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgistana Sadir Džaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsednik Kube Migel Diaz-Kanel Bermudez, predsednik Laosa Thongloun Sisoulit i predsednik Republike Gvineje Bisao Sisoku Embalo.

 

Russian President Vladimir Putin, left and Russian Defense Minister Sergei Shoigu, right, leave Red Square after the Victory Day military parade in Moscow, Russia, Thursday, May 9, 2024, marking the 79th anniversary of the end of World War II. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

 

GOVOR VLADIMIRA PUTINA NA PARADI

Politika zapadnih elita da podstiče nove sukobe je element revanšizma, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak tokom Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi. „Revanšizam, ismevanje istorije i težnja da se opravdaju sadašnji sledbenici nacizma deo su opšte politike zapadnih elita da podstiču sve nove regionalne sukobe, međunacionalne i međuverske sukobe i drže suverene, nezavisne centre svetskog razvoja“, rekao je ruski lider.

Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob, kaže Putin. Putin naziva revanšizam delom politike zapadnih elita za raspirivanje novih sukoba. Rusija ne dozvoljava nikome da je ugrozi i njene strateške snage su uvek u pripravnosti. Zapad pokušava da podstakne globalne sukobe, međuetničko neprijateljstvo, obuzda centre suverenog razvoja, kaže Putin. Tokom prvih godina Velikog otadžbinskog rata SSSR se sam borio protiv nacizma dok je cela Evropa radila za Hitlera. Rusija ne omalovažava ulogu drugog fronta u Drugom svetskom ratu. Budućnost Rusije zavisi od svih, moramo se ugledati na generacije pobednika u Velikom otadžbinskom ratu.

Cela Rusija je sa herojima specijalne vojne operacije, kaže Putin.

„Rusija će učiniti sve da spreči globalnu konfrontaciju. Istovremeno, nećemo dozvoliti da nam bilo ko preti. Naše strateške snage su uvek borbeno spremne“, naglasio je ruski lider. Rusija sada prolazi kroz težak, prekretnički period, sudbina Otadžbine, njena budućnost zavisi od svakog od nas“, rekao je on.

„Danas, na Dan pobede, to još oštrije i jasnije shvatamo i uvek se ugledamo na generacije pobednika – hrabrih, plemenitih i mudrih, na njihovu sposobnost da neguju prijateljstvo i istraju u nedaćama, na njihovo poverenje u sebe i svoju zemlju i za njihovu iskrenu i nesebičnu ljubav prema svojoj Otadžbini“, naglasio je Putin.

Putin je uveren u obezbeđivanje slobodne i bezbedne budućnosti Rusije i njenog ujedinjenog naroda. Putin čestita učesnicima parade Dan pobede, naziva ga svetim praznikom. „Dragi građani Rusije! Poštovani veterani! Drugovi vojnici i pomorci, narednici i vodnici, zastavnici i zastavnici, drugovi oficiri, generali i admirali! Borci, komandanti, veterani i heroji specijalne vojne operacije! Čestitam vam Pobedu! Dan, naš glavni i istinski narodni, sveti praznik!“ rekao je ruski lider obraćajući se učesnicima vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi. „Odbacujemo tvrdnje bilo koje države ili saveza na ekskluzivnost. Znamo čemu takve ambicije vode“, rekao je on.

O poruci koju Rusija šalje svetu i NATO, govore profesor Dr Slobodan Reljić Milan Vilić I Nikola Šainović bivši premijer koji jednom i bio gost jedne parade.

  • Pre Dejtona i mi smo bili uvaženi i primljeni 1995 i ostala su mi tri utiska, prvo su tu veterani. Mi smo imali privilegiju da tokom svečane večere sedi po jedan veteran, On nam je ispričao da je pod njim izgorelo 14 tenkova do Berlina. Jedno su veterani drugo oružje. Tenk 34 onaj koji prdstvalja tehničku okosnicu ruske Crvene armije. Pozicija Rusije i Jelcin kome je Klinton bio glavni gost i njegov odnos prema nzapadnim liderima na primer Miteran bio je po malo tužan. I ono što je rekao rte večeri da je broj žrtava postao na 28 miliona. Ogroman spomenik i kako da kažem to je kripta posvena herojima. Rusiki narod kako tada tako i sada i to je važna karika untrašnje kohezije. Evo vlasti su se menjale ali to se nije promenilo, kaže Nikola Šainović

Trenutno možemo da vidimo preslikane situacije iz jedne u drugu i ova parada je specifična jer je bila kraća zbog defilea naoružanja zbog pretnji terorizmom

  • Najbitniji elementi, ja uživam zaista i pistovećuje se. Mi sad vidimo a uveren sam da ta jedna bliskot i na kraju krajeva isti koren. To je red stvari i logika stvari. Da uđemo u kome ćemo moći da putijemo do Vladivostoka a da ne vidimo granicu i carinika. Kaže Milan Vilić.

U svetlu inuaguracije Vladimira Putina ali i današnje parade  je i promena u vladi. Sergej Lavrov i drugi Sergej Šojgu za sada su najveće nepoznaince šta će ruski lider uraditi Očekuje se da će Putin već narednih dana imenovati novog premijera i ministre. Iako se smatra da nekih velikih promena neće biti, ipak je među političkom elitom zavladalo određeno „talasanje“, nagađanja, borba za bolju poziciju ili strah od njenog gubitka, a u pozadini se, kao i uvek, odigravaju dvorske igre i intrige. Svako bi u rekonstrukciji vlade želio da profitira. Dvorske tenzije i intrige u Kremlju stalno tinjaju, a sada bi mogle da eskaliraju.

Nagađa se da bi moglo da dođe do promena na nekim važnim i bitnim funkcijama, ruski nezavisni mediji navode da je glavna bitka oko pozicije premijera i mogućeg odlaska Mihaila Mišustina, dok je najveća „misterija“ hoće li nakon gotovo 20 godina šefovanja Putinovom diplomatijom otići i Sergej Lavrov, iako se zasad, za razliku od mnogih koji ciljaju na Mišustinovu fotelju, malo ko sme da se usudi da govori o Lavrovljevom nasledniku.

Russia’s Defense Minister Sergei Shoigu, center, arrives to attend a wreath-laying ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier after the Victory Day military parade in Moscow, Russia, Thursday, May 9, 2024. (Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Na udaru je, a to je već od početka rata u Ukrajini, i Sergej Šojgu, za njega je nađen nasledni, mladi guverner Tule, pedesetjednogodišnji Aleksej Djumin, ali zasad je Šojguova pozicija ipak nedodirljiva. Doduše, najuži Putinov krug sve više počinje da podseća na Politbiro pokojnog Brežnjeva, koji su zvali „gerijatrijsko odeljenje“, jer su tamo sedeli uglavnom ljudi u godinama.

Osim Putina, koji ima već 71 godinu, a namerava da vlada do svoje, najmanje 83. godine, u njegov najodaniji i najbliži krug ulaze još i Sergej Lavrov (74), Nikolaj Patrušev (72), Sergej Šojgu (69), Aleksandar Bortnikov (72), Sergej Nariškin (70), Aleksandar Bastrikin (70), Sergej Kirijenko (62), te tek nešto mlađi Dmitrij Medvedev (60). Tako na promene može da utiče i biologija, budući da ona u ovakvim režimima igra ulogu samo u slučaju doslovnog biološkog završetka.

Rusija se bori dase ne izbriše istorija a Slobodna Reljić kaže da Rusija šalje moćnu poruku neprijateljima.

  • Takva jedna predstva pokazuje fascinanatnu organizaciju plus ostale sa oružjem onda je jasno da je to jedna kompkleasn državno nacionalni organizam koji je uvek nio svetak sila i imate padove velikih naroda, jedan od padova im je bio za vreme Jelcinja kada je to bilo verovatno najniže što je Rusija pala. Ali ovo pokazuje kada se narod drži jedan za drugog to dovodi očuvanja državnog mehanizma. I ova parada dolazi u trenutku kada imaju rat u Ukrajini to je prelomni trenutak. Da li će se tu završiti ili će Nato nepristajući na poraz ili će se sukob proširiti sa užasno velikim rizicima.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter