Izvor: tanjug
02.11.2021 u 16:33
0

Selaković sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković susreo se danas u Atini, tokom prve zvanične posete Grčkoj, sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopom atinskim i cele Grčke Jeronimosom II.

Arhiepiskop je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Selakovićem ističući da su duboki koreni i odnosi između dva grčkog i srpskog naroda ovenčani kroz istoriju i zajedničku borbu.

PROČITAJTE JOŠ: ŠARAC U „POSLE RUČKA“: Društvo bi trebalo da stvori motiv mladima kako bi se vratili na selo

-Ono što je zajedničko i povezuje dva naroda je vera kojoj smo posvećeni vekovima -rekao je arhiepiskop Jeronimos koji je šefom srpske diplomatije razgovarao u sedištu Arhiepiskopije.

Istakao je da je Grčka pravoslavna crkva uvek bila uz SPC ukazujući na brojne izazove sa kojima se suočavao srpski narod, poput bombradovanja 1999.godine, kada je, kako kaže, grčki narod pomogao i slao humanitarnu pomoć Srbiji.

Naveo je da senkroz istoriju problemi nastavljaju i da je zato potrebno da saradnja srpskog i grčkog naroda i njihovih crkava ima kontinuitet i da se jača.

Jeronimos se prisetio jednog razgovora sa pokojnim patrijarhom Irinejem i njehove molbe da Grčka pravoslavna crkva pomogne Srbiji oko KiM.

-Rekao sam mu da je naša pomoć konstanta i da je Kosovo za Srbiju isto što i Akropolj za Grčku- ispričao je arhiepiskop i dodao:

PROČITAJTE JOŠ: NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Povećao se broj novozaraženih

-Naši problemi nikada neće prestati,ali odgovore i rešenja na ta pitanja naći ćemo tako što ćemo nastaviti zajedničku borbu i saradnju i tako što ćemo isticati istinu- poručio je Jeronimos i preneo Selakoviću pozdrave upućene patrijarhu Porfiriju i sveštenstvu SPC.

Ministar Selaković je istakao da mu je čast što tokom prve zvanične posete Grčkoj ima priliku da razgovara sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve zahvalivši mu na toplim rečima dobrodošlice i , kako je rekao, mudrim poukama koje govore o odnosima dva bratska naroda i dve sestrinske države.

Selaković je kazao da ga je arhiepiskop dirnuo pričom o razgovoru sa patrijarhom Irunejem i rečima o Kosovu i Metohiji , našoj južnoj pokrajini i, kako je rekao, najvećem iskušenje sa kojim se susrećemo.

-Podrška i razumevanje koje grčki narod pokazuje prema Srbiji je ono što pomaže da opstajemo u teškim vremenima znajući da ima neko ko deli naš pogled na svet- rekao je ministar.

Istakao je da hrišćanska pravoslavna vera obeležava naše odnose i da ima i drugih pravoslavnih bratskih naroda, ali da Srbi nemaju ni prema jednom drugom narodu tako izraženo osećanje kao prema grčkom.

PROČITAJTE JOŠ: Jesenji raspust počinje od 8. novembra!

-Mnogo je izazova sa.kojima se susreću grčki i srpsk narod i čitava hrišćanska civilizacija,ako ne budemo sarađivali biće nam mnogo teže -naveo je Selaković.

Zahvalio je arhiepiskopu na podršci po pitanju KiM i na svemu što, kako kaže, čini za jačanje pravoslavnog jedinstva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter