Izvor: Kurir.rs
15.11.2023 u 09:46
0

SRBIJA SUTRA SLAVI SVETI ĐURĐIC: Iako nije crveno slovo, ovo su običaji koje treba da ispoštujete

Sutra je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Ne spada u zapovedne praznike, ali je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu. Sveti Georgije, svetac koji je u našem narodu veoma poštovan ne slavi se samo jedan dan, to je slava ili preslava mnogih porodica i mesta, a smatra se esnafskom slavom obućara i krojača.

OPROSTITE ZLIM JEZICIMA: Sutra je veliki praznik, a devojke neguju stari običaj

Za vreme cara Konstantina Velikog, u Lidi bi sazidan hram u čast i slavu svetog Georgija. Sazidali su ga pobožni hrišćani, a prilikom osvećenja tog hrama, prenete su mošti ovog svetitelja i tu sahranjene.

Propovedao je novozavetnu veru i čak je carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Ovaj svetac slavi se dva puta godišnje 16. novembra po novom kalendaru, kao Đurđic, praznik prenosa moštiju svetitelja u Palestinu i polaganja u velelepni, njemu posvećeni, hram, i 6. maja kao Đurđevdan, dan smrti Svetog Georgija, velikomučenika i borca za hrišćanstvo. U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike. Po nepisanom pravilu, oni koji slave Đurđic, za slavsku ikonu uzimaju onu na kojoj svetac stoji, sa mačem ili kopljem u desnoj ruci. Oni koji slave Đurđevdan, 6. maja, za slavsku ikonu koriste onu na kojoj je Sveti Đorđe prikazan na konju kako probada aždaju.

Običaji i verovanja

Po običajnom kalendaru, u tom periodu, ništa se ne daje iz kuće, žene ne rade ručne radove, obućari i krojači odmaraju i ne ide se u lov na vukove.

Prema narodnom verovanju, zima dolazi sa Đurđicem, a odlazi sa Đurđevdanom.

Veruje se da sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne.

Mnoga čudesa su se dešavala i dešavaju se i dan danas na njegovom grobu, pod dejstvom čudotvornih moštiju ovog velikomučenika Hristovog.

Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere učinio moćnim da pomaže svima koji se nađu u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

Tropar (glas 4)

– Jako plenih svoboditelj i niščih zaščititelj nemošstvojuščih vrač, carej poborniče, pobjedonošče, velikomučeniče Georgije, moli Hrista Boga, spastisja dušam našim.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter