Izvor: TANJUG
25.05.2022 u 18:20
0

SRPSKI LEKARI U PRIPRAVNOSTI! Batut šalje uputstva za MAJMUNSKE BOGINJE

 Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginje, koje će do kraja dana biti prosleđene zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, izjavila je danas direktorka tog instituta Verica Jovanović dodajući da su epidemiolozi i lekari opšte prakse već pripravni.

Dr Jovanović je kazala da u ovom trenutku nema mesta panici jer je rizik i opasnost za populaciono širenje nizak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Navodi da samo osobe koje posumnjaju treba da se testiraju i ako se utvrdi bolest izoluju, što se radi u bolnici.

Najznačajnije kartakteristike majmunskih boginja, kako je ispričala dr Jovanović su povećana temperatura, malaksalost, osip na licu, pa na dlanovima, može da se pojavi i na preponama, ali i oticanje limfnih žlezda na vratu, pazuhu i preponama.

-Rizik je nizak, ne očekujemo da će porasti- kaže dr Jovanović.

DA LI JE OPRAVDANA PANIKA OD MAJMUNSKIH BOGINJA? Rešena DILEMA!

Komentraišući dosadašnje podatke da su majmunske boginje zabeležene kod muškaraca između 25 i 45 godina, dr Jovanović kaže da ova bolest ne poznaje razlike u polu i da će dalja istraživanja utvrditi zašto se u ovom trenutku mahom zaražavaju muškarci jer se svaki od tih slučajeva istražuje.

Na pitanje da li je potrebna opšta vakcinacija populacije, dr Jovanović ponavlja da je rizik od prenosa i zaražavanja u populaciji u ovom trenuku nizak i naglašava da u ovom trenutku nema potrebe razgovarati na tu temu i nema ni pretpostavke da će biti vakcine na populacionom nivou.

-Ne postoji vakcina koja je razmatrana za opštu upotrebu, u ovom trenutku nema potrebe za vakcinaciju populacije- ističe dr Jovanović i dodaje da kada se govori o riziku obolevanja i prenosa majmunskih boginja, govori se o populacionim grupama koje su najviše izložene – medicinski radnici, osobe koje rade sa životinjama jer se radi o zonozi, bolesti koja prvenstveno napada životinje.

Batut je juče objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i prevencija, u kojima je naveo da je antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja licenciran za lečenje majmunskih boginja.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter