Izvor: Tanjug
10.03.2022 u 13:48
0

STIŽE NOVAC! Potpisani ugovori sa nacionalnim savetima u Vojvodini

U Pokrajinskoj vladi danas su potpisani ugovori o dodeli novčanih sredstava Nacionalnim savetima za finansiranje stalnih troškova i redovne delatnosti saveta nacionalnih manjina na teritoriji Vojvodine.

U ime Pokrajinske vlade, ugovore o finansiranju saveta potpisao je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš , a zajedno sa njim predstavnicima nacionalnih saveta uručio ih je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovuć.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za nas je ovo veoma važan događaj jer uručuvanjem ovih ugovora želimo da iskažemo našu privrženost zajedništvu, solidarnosti, uvažavanju prava nacionalnih manjina i želimo da na najkonkretniji način pomognemo realizaciju onih poslova koje nacionalni savetu imaju. Osim onih svakodnevnih poslova još je važnije pomoći programske aktivnosti koje su u vezi sa očuvanjem jezika, pisma, obrazovanja, kulturnih sadržaja, kazao je Mirović.

Više od 61 milion dinara biće utrošeno na programske aktivnosti saveta 17 nacionalnih manjina, od najbrojnije mađarske i slovačke pa do manje brojnih poput ruske i grčke manjine, rekao je Mirović koji je naglasio da je za Vojvodinu očuvanje zajedništva ključni prioritet.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš rekao je da je višegodišnja praksa da sekretarijat dodeljuje novčana sredstva savetima dokaz posvećenosti Pokrajinske vlade u očuvanju i unapređivanju položaja nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Ova posvećenost očuvanju i unapređivanju manjinskih prava ogleda se i u mnogobrojnim konkursima koje sekretarikat raspisuje svake godine u oblastima obrazovanja, culture i službene upotrebe jezika čime se podržava dalji razvoj kolektivnih I individualnih prava pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini. Kako bismo ove ciljeve postigli uloga nacionalnih saveta je važna što je sekretarijat i prepoznao pa mnogobrojne odluke i rešenja donosi uz savetovanja sa nacionalnim savetima, rekao je Sakalaš. Ugovore je potpisalo sa 17 predstavnika nacionalnih saveta iz Vojvodine, a opredeljena sredstva su ista kao i prošle godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter