Izvor: BLIC
25.06.2021 u 20:43
0

Stručnjaci objašnjavaju: DA LI ĆEMO PRIMITI TREĆU DOZU VAKCINE?

Nakon obavezne revakcinacije, sada se otvara mogućnost da i treća doza cepiva protiv korona virusa bude obavezna radi što potpunije zaštite. O donošenju ovakve odluke razmišlja trenutno sve više zemalja, pa su tako Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein već izašli sa takvim predlogom pred svoje građane, dok i Velika Britanija razmatra ovu opciju. Postavlja se pitanje da li će i u našoj zemlji doći do uvođenja obavezne treće doze, i kako bi to izgledalo.

Prema saznanjima medija nadležni u Srbiji i te kako razmatraju ovakvu mogućnost, i razgovara se o tome, međutim, da se istovremeno prate i istraživanja koja se rade u svetu, kao i predlozi sa kojima će izaći Svetska zdravstvena organizacija, ali i proizvođači vakcina.

O davanju treće doze vakcina počelo je da se priča i da to postaje realna mogućnost nakon što su se pojavili novi sojevi kovida 19, a najviše brige je izazvao takozvani Delta soj koji se pojavio u Indiji, jer je sa njim i zaštita postojećih vakcina postala daleko manja.

Iako je u Srbiji još uvek veliki problem dostići i dovoljan broj revakcinisanih građana, odnosno onih sa primljene dve doze, predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za imunizaciju protiv virusa korona Mirsad Đerlek izjavio je da se u tom telu razmatra o uvođenje treće doze, da se prate svetska istraživanja, ali da će konačna odluka moći da se očekuje tek kada stigne preporuka SZO, kao i preporuka proizvođača.

U FOKUSU: 

VELIKA SNAGA SRPSKE VOJSKE: Sve spremno za „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru!

OGLASILA SE DEVOJKA KOJA JE SNIMALA PREBIJANJE NA ADI: Alo, muškarčine, da li je moguće da ŽENE razdvajaju nasilje!

ANA BRNABIĆ SUTRA U NIŠU: Zapisujemo sve i kada se vratimo u Beograd radimo dalje!

DAČIĆ: U Bundestagu RAZOČARANI vlastima u Prištini

MINISTAR LONČAR: Apel za sve, posebno za mlade da se vakcinišu

„Moguća su dva modela, čekamo preporuku SZO“

– Pratimo zbivanja u svetu. Potrebno je vreme da bi se sve ispitalo. Važno je da se sagleda kada je pravi momenat da se treća doza da, ukoliko uopšte bude doneta takva odluka – rekao je medijima Đerlek.

Ono što je za sada poznato, kako objašnjava Đerlek jeste da se razmišlja o moguća dva modela kada je primanje treće doze cepiva u pitanju, ali da je i to za sada samo razgovor. Važno je istaknuti, kako navodi, da je ključno to šta je najbolje za građane.

– To još nije usaglašeno na svetskom nivou i mi pratimo dešavanja u svetu, videćemo šta će oni ponuditi – istakao je Đerlek.

Objašnjavajući kako bi ta dva modela izgledala, objašnjava da je prvi model takav da bi podrazumevao da se treća doza daje nakon 9 do 12 meseci posle druge doze, dok bi drugi model bio takav da bi nakon godinu dana od potpune vakcinacije građani primali još dve doze cepiva.

Kako Đerlek dalje govori, sve više svetskih stručnjaka govori da bi kombinacija dve doze vakcina različitih proizvođača takođe mogla da bude korisna i da oozitivno deluje protiv novih sojeva virusa, ali da konačnog stava o tome i dalje nema.

PROČITAJTE JOŠ

OTKRIVENO KO JE NASILNIK SA ADE: Devojka koju je tukao posle batina otišla kod njega kući!

POSLE VRELOG DANA KIŠA U BEOGRADU! Do kraja dana se očekuje još padavina (VIDEO)

ANA BRNABIĆ U NIŠKOM OKRUGU: Sve radimo u interesu građana!

KORONA PRESEK: Ovo su najnovije brojke o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

„Antitela su počela da popuštaju“

Kako u razgovoru za medije objašnjava Nada Kuljić Kapulica, treća doza zavisi od imunosti koja se uspostavila, te da prva procena naučnika nije bila tačna.

– Kako su naučnici u početku smatrali da oni koji preleže koronu imaju antitela narednih 8 meseci, ispostavilo se da to traje i duže. Oni koji su prvi preležali koronu moraće sada da prime dodatne doze kako bi se obezbedila što bolja zaštita – objašnjava Kapulica.

Naša sagovornica smatra da ovo važi, kako za one koji su prvi preležali koronu, tako i za one koji su se među prvima vakcinisali.

– Kod nas je vakcinacija počela krajem decembra, i od tada su se kod njih antitela smanjila, pa će treća doza pomoći i sa se takvi što više zaštite – navodi Kapulica i dodaje da istraživanja antitela rade samo proizvođači vakcina, a i, kako kaže, danas postoje različiti testovi različitog kvaliteta, pa i sa tim treba biti oprezan.

„Ne očekujem da ćemo se vakcinisati svake godine“

Na pitanje da li ćemo možda morati da se protiv virusa korona vakcinišemo svake godine, doktorka Kapulica je mišljenja da to neće biti slučaj.

– Ne bi očekivala da ćemo morati da se vakcinišemo svake godine. Mislim da je situacija sa kovidom ista kao kada se govori o SARS-u, te da za tim neće biti potrebe – zaključuje Kapulica.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter