Izvor:
16.01.2017 u 21:52
0

Sve je spremno za „OSLOBAĐANJE“ reka: Stižu mađarski LEDEOLOMCI!

Mađarski ledolomci, čije je angažovanje dogovoreno na jučerašnjem trilateralnom sastanku Srbije, Hrvatske i Mađarske, krenuli su jutros u devet časova iz Baje, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine".

Kako se navodi u saopštenju, dolazak mađarskih ledolomaca na mesto lokacije kod "Daljske krivine" očekuje se u popodnevnim satima. Ledolomci će biti usidreni u Vukovaru, a delovaće u skladu sa stanjem na terenu i prema procedurama predviđenim sporazumom.

Tokom jučerašnjeg dana, formirane su dve nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od "Daljske krivine", a detaljnim pregledom problematične deonice u zoni Dalja, utvrđeno je da se ledena barijera proteže na 15 kilometara.
Na području Novog Sada, kako kažu u JVP "Vode Vojvodine", usled očekivanog lomljenja leda za koje su angažovani ledolomci iz Mađarske, danas je ponovo angažovan i brod potiskivač "Sloga".

"Deonica Dunava kod Novog Sada zbog krivina i mostova posebno je problematična, jer stubovi usporavaju protok leda. Kada se ukloni ledena barijera kod "Daljske krivine", sav taj led stiže i do Novog Sada, pa je potrebno preventivno delovati i obezbediti što širi koridor kako bi se led bezbedno propustio nizvodno", kaže se u saopštenju "Voda Vojvodine" i dodaje da će "Sloga" raditi danas dok se bude videlo i da će se rad nastaviti sutra ujutro.

Što se tiče stanja na ostalim rekama i vodotocima, na celom toku reke Save danas ima manje leda nego prethodnih dana. Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara reke Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava. Debljina leda je od pet do 20 centimetara, a na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu.

Tanjug
Foto:Twitter/Telegraf

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter