Izvor:
08.05.2017 u 21:17
0

SVI MIGRANTI VAN BEOGRADA ZA 20 DANA: Počelo izmeštanje izbeglica

Izmeštanje migranata iz baraka iza autobuske stanice i sa ostalih javnih prostora i površina u Beogradu, odvija se postepeno i na human način i očekuje se da će ceo proces biti završen u narednih 20-ak dana, izjavio je danas Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

"Održali smo sastanke sa svim nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć u parku i u barakama, kao i sa predstavnicima migranata i dogovoreno je da počne izmeštanje. To se radi na human način, oni su već napravili spiskove, prijavljuju se, juče su već dva autobusa otišla u prihvatni centar Adaševci, oko 100 ljudi, danas će tamo biti odvezeno još 70 ljudi", rekao je Mišković Tanjugu.

On očekuje da će ceo proces izmeštanja migranata iz centra Beograda biti završen u narednih 20-ak dana.

"Šta više, sigurni smo u to. Migranti su pokazali dobru volju, već se prijavljuju, informisali smo ih, sve smo učinili da to sprovedemo na transparentan način, i u korist migranata i u korist naših građana", kaže Mišković.

Napominjući da migrantima u parkovima u centru Beograda u suštini tu nije mesto, te da su sve vreme bili tu "zahvaljujući zaista visokom stepenu tolerancije i države i naših građana", Mišković je rekao da im je predočeno u kojim sve centrima ima mesta.

"Konkretno, u Krnjaču će ići deca, mesta ima u Somboru, Kikindi, Sjenici, dakle, mesta ima, a u ovom momentu smo obezbedili i dodatnih 950 mesta, kako bismo ih sve sklonili sa javnih površina i iz neadekvatnih prostora, gde nije ni moguće pružiti im pomoć", naglasio je Mišković.

On ukazuje da ti ljudi nisu bili ni u kakvom statusu, ni u kakvoj proceduri, a da će sada ući u legalne tokove i dobiti sve što im po zakonu pripada – odnosno krov nad glavom, tri obroka dnevno, zdravstvenu negu i sve što uz to ide.

Mišković napominje da je broj ulazaka u Srbiju smanjen, jer, zajedničke snage vojske i policije "rade dobro svoj posao na granicama", te se, samim tim, lakše kontrolišu migranti, da je istovremeno, smanjen i broj izlazaka iz zemlje, tako da se i broj migranata ustalio u poslednjih par nedelja.

Ipak, Mišković podvlači da se ne očekuje da će se migranti ponovo okupljati na starim lokacijama – u barakama iza autobuske stanice, u garažama, u parkovima u centru grada, te da su identifikovane i nove, potencijalne lokacije okupljanja migranata i da će se činiti sve da se to spreči.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter