Izvor: TANJUG
31.07.2023 u 14:16
0

TAJ KO PROĐE PROKLETIJE…! Srpski planinari osvojili vrhove Prokletija u CG

Grupa planinara iz Beograda osvojila je četiri vrha planinskog venca Prokletije u Crnoj Gori, a visokogorska akcija obuhvatala je uspon na vrhove Hridski krš (2.358 m), Volušnicu (1.879 m), Talijanku (2.056 m) i Popadiju (2.057 m).

Vodič Zoran Živanović, na Prokletije se penje još od 2011. godine, a kako je rekao za Tanjug, za njega ova planinarska tura nije poput ostalih. „Kada sam se prvi put peo na Prokletije, pitao sam se kako li je bilo Srbima koji su prelazili preko ovih vrhova u Prvom svetskom ratu.

Vrh Volušnica, iako zasigurno nije najviši, pruža bez premca najlepši pogled, zbog koga se isplati izdržati naporan strm uspon, piše novinska agencija Tanjug ko se popne na tih 1.879 metara, može da vidi gole i oštre planinske vrhove ispred i zelene i iza pitomije vrhove iza.

Ova planinarska akcija uvek je bila nešto više od pukog uspona na vrh“, rekao je Živanović. Prema njegovim rečima, ova tura veoma je popularna, kako među avanturistima, tako i među rekreativcima, ali da je za nju, ističe, važna i fizička i psihička spremnost. Kako kaže, planina ume da bude ćudljiva i njen naziv je tu da opominje na oprez.

Jedna od 20 planinara, Ljilja iz Beograda, pre nego što je krenula na ovu akciju, čula je od drugih planinara da tura nije dobra ako se ne pokaje bar pet puta na putu do vrha. „Ja sam se pokajala, evo, šest puta. Pomislila sam ‘Bože, šta mi ovo treba’, ali ovo je nešto najlepše što postoji. Odavde, sa Hridskog krša, deluje mi da smo svi mi sitni, života ispunjenih neizvesnošću. A planine će stajati tu gde jesu milionima godina“, navela je ona. Osim planinara iz Srbije, Prokletije su ugostile i posetioce iz brojnih evropskih zemalja. Ema iz Lozane u Švajcarskoj kaže da joj sve izgleda prelepo – planine, jezera, livade, planinsko cveće, životinje. Njen sunarodnik Tim ocenio je da su Prokletije različite od planina u njegovoj domovini, ali da je, kako kaže, uvek zanimljivo videti nešto drugačije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter