Izvor:
06.04.2018 u 15:23
0

TENZIJE U GAZI: Palestinci pozivaju na „vatreni petak“!

Tenzije su visoke sa obe strane granice između Gaze i Izraela, dok Palestinci u Pojasu Gaze pozivaju na takozvani "vatreni petak" – drugi pokušaj marša s ciljem da pređu granicu ka teritoriji koja je postala izraelska pre sedam decenija, pa i jedna i druga strana danas očekuju pojačano nasilje.

Uoči "Marša povratka" koji Palestinci planiraju da počnu, s namerom da traje do sredine maja, Izrael je saopštio da neće menjati svoja pravila, a izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je da će oni koji ta pravila prekrše "biti upucani".

– Ovo će biti još jedan krvavi vikend. Imamo Hamas koji naoružan pokušava da se progura više nego što možemo da prihvatimo – rekao je bivši izraelski antiteroristički zvaničnik Nican Nurijel, ponovivši da je granica "crvena linija".

Kako je Nurijel upozorio, oni koji se približe pograničnoj ogradi "biće meta", a oni koji planiraju demonstracije trebalo bi, kaže, da protestuju bez prelaženja crvene linije jer "ako to učine, cena će biti veoma visoka". Izrael, inače, krivi palestinski pokret Hamas i organizaciju Islamski džihad za nasilje, a upozorio je da će gađati duboko unutar Pojasa Gaze ako izraleske snage budu isprovocirane. U međuvremenu, Palestinici su spremili hiljade automobilskih guma koje planiraju da zapale sa strane granice koja pripada Gazi, kako bi proizveli gust crni dim i izraelskim snajperistima pomračili vidik, navodi američka televizija.

Prošle nedelje je podignut i šatorski kamp u Abu Safiji kako bi se demonstranti zaštitili. Prethodni "Marš povratka", koji su Palestinici pokušali prošlog petka, okončan je sukobima i nasiljem, a to je bio najpogubniji dan u Gazi od rata na tom području 2014. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/KhaledAbuToameh

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter