Izvor: Tvrđave.rs
07.04.2024 u 19:16
0

U KUPINIKU JE STOLOVAO ZMAJ OGNJENI VUK: Poslednja srpska prestonica u srednjem veku krije neverovatnu vezu sa BEOGRADOM!

Padom Kupinika prestala je da postoji i srpska srednjevekovna država pa Sremci vole da kažu kako je Kupinik poslednja srpska prestonica.

Ostaci srednjovekovnog grada Kupinika nalaze se na krajnjem jugu Srema, pokraj sela Kupinova, u okviru današnjeg Specijalnog rezervata prirode “Obedska bara”. Smatra se da je nastao krajem 13. ili u prvoj polovini narednog veka, kao vojno pogranično utvrđenje ugarskog kralja, čija je uloga bila da kontroliše jedan od najvažnijih prelaza preko reke Save. Početkom 14. veka dospeva u srpski posed, da bi posle pada Smedereva postao rezidencija i prestono mesto srpskih despota, koji su odavde, sa vojskom i flotom šajkaša, preuzeli odbranu juga Ugarske od Turaka.

Punih 70 godina, sve do konačnog razaranja od strane Osmanlija 1521. godine, ovaj grad je bio centar oko koga se okupljalo plemstvo, sveštenstvo i narod, čuvajući srpski identitet i tradiciju. Danas se tvrđava Kupinik ubraja u retke fortifikacione komplekse iz srednjeg veka u oblasti Srema, pa je shodno tome kategorisana kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Za istoriju srpske države vezuje se početkom 15. veka kada ga despot Stefan Lazarević dobija od Mađara. Nasleđuje ga Đurađ Branković i do konačnog pada despotovine i razaranja samog Kupinika u rukama je despotske porodice Branković. U njemu su stolovali legendarni Zmaj Ognjeni Vuk, despotica Angelina sa sinovima Đorđem i Jovanom i poslednji despot Stefan Berislavić.

Skromnih dimenzija, ali izuzetnog strateškog položaja i zanimljivog arhitektonskog izgleda, odolevao je svim napadima do 1521. godine, kada ga Turci osvajaju i razaraju.

Padom Kupinika prestala je da postoji i srpska srednjevekovna država pa Sremci vole da kažu kako je Kupinik poslednja srpska prestonica.

Do danas nije obnavljan, a njegovi ostaci i danas prkose zubu vremena. Interesanto je napomenuti da su opeka i kamen sa Kupinika kasnije korišćeni za obnovu Beogradske tvrđave.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter