Izvor:
18.10.2016 u 22:36
0

U OVOJ MOĆNOJ DRŽAVI INFLACIJA OD JEDAN POSTO JE ALARMANTNA: Rado bismo se menjali sa njima…

Međugodišnja inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske je skočila na gotovo dvogodišnji maksimum u septembru, na 1 odsto, prema objavljenim zvaničnim podacima.

Pad funte je uticao na poskupljenje uvozne robe, ali i na veći priliv turista.

Državna kancelarija za statistiku (ONS) je saopštila da je skok stope inflacije sa avgustovskih 0,6 procenata, uglavnom rezultat znatnog povećanja cena ženske odeće, koji ipak nije neminovno direktna posledica erozije funte do kog je došlo posle junskog glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari, koji su u proseku predviđali rast inflacije na godišnjem nivou od 0,9 odsto u septembru, ističu međutim da je povećanje cena drugih proizvoda i usluga, kao što su cene hotelskih soba i nafte, bile podstaknute srozavanjem vrednosti funte.

"Glavni doprinos rastu inflacije u Velikoj Britaniji dale su cene odeće, hotelskog smeštaja i motornih goriva. Na sve njih je uticao pad funte – sve je skuplji uvoz nafte, uvozna odeća takođe košta više, a slaba funta jača turističku industriju, što je podgrejalo i podizanje cena hotelskog smeštaja", kaže Ketlin Brukster, analitičarka u kompaniji Siti Indeks.

Luksuzna modna kuća Barberi je danas takođe saopštila da je njena prodaja u Velikoj Britaniji uzletela za više od 30 odsto u tri meseca od britanskog referenduma o članstvu u EU, pošto su turisti pojačali kupovine koristeći pogodnosti slabe funte, koja je pala na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar i na sedmoipogodišnji najniži nivo prema evru od kraja juna.

"Dok će deprecijacija funte verovatno podizati troškove uvoza robe i autsorsing proizvodnje, postoje informacije o tome da kompanije preduzimaju mere da bi se zaštitile od promena kursa u kratkom roku", naveo je ONS u saopštenju, upozoravajući na ulogu funte u guranju cena naviše.

B92
Foto: Ilustracija AP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter