Izvor: Tanjug
01.04.2022 u 07:10
0

U Srbiji u ponoć počela izborna tišina, traje do nedelje

U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina, uoči predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 3. aprila, u 20 sati.

Tokom izborne tišine, zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Tokom izbornog dana, na biračkom mestu i na 50 metara od birališta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ukoliko se ta odredba ne ispoštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom glasačkom mestu se ponavlja.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima.

Građani Srbije u nedelju će birati predsednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsednički 2.marta.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, a u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter