Izvor:
10.12.2017 u 17:18
0

UDAHNITE SLOBODU: Danas je međunarodni dan ljudskih prava!

Međunarodni dan ljudskih prava, obeležava se danas širom sveta, 67. godinu za redom, kao podsetnik da svaki čovek ima pravo na život, slobodu i sigurnost.

Obeležavanje je počelo 1950. godine, dve godine nakon što je je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

U njoj je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Srbija se pridružuje obeležavanju tog dana, a danas će biti održan niz aktivnosti tim povodom.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje Sajam "Složeni mozaik Srbije" koji će se održati u hali pet Beogradskog sajma.

Na Sajmu će učestvovati predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva, turističkih organizacija i drugi. Svečanom otvaranju prisutvovaće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević, ministar odbrane Aleksandar Vulin…

Sajam se organizuje u saradnji sa nacionalnim savetom mađarske, slovačke, češke, romske, crnogorske, nemačke, bugarske, rumunske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrajinske, vlaške, makedonske, grčke, nemačke i aškalijske nacionalne manjine, koji će na svojim štandovima predstaviti kulturnu baštinu.

U okviru kulturno-umetničkog programa nastupiće nacionalni ansambl KOLO i kulturno-umetnička društva koja će izvoditi tradicionalne igre i pesme.

Sajam je otvoren od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je juče da Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar – predstavlja priliku da se jasno pošalje poruka o značaju zajedničke borbe protiv netolerancije i ekstremizma kako bi svaki građanin i građanka imali ista prava i jednake šanse za život.

U Srbiji su posebno ranjive grupe žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBT populacija, saopšteno je iz kabineta Zaštitnika gradjana Zorana Pašalića.

"Oružani sukobi, unesrećene žrtve terorističkih napada i kolone migranata i izbeglica, skoro sedam decenija od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, predstavljaju najpotresnije slike savremenog sveta", navodi se u saopštenju.

Talas migranata i izbeglica su pojave iz tog talasa koje su vidljive i u Srbiji, navodi Pašalić i dodaje da se osim toga, suočavamo i sa višegodišnjim problemima gradjana u ostvarivanju njihovih prava.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter