Izvor: Novosti
04.08.2022 u 21:08
0

(UŽIVO) OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE AGRESORSKE AKCIJE „OLUJA“ Dodik: „Srbi nikada nisu mogli da žive drugačije nego sa slobodom“ (FOTO)

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“, tokom koje je više od 1.700 Srba ubijeno, a 250.000 proterano iz Hrvatske, obeležava se večeras u Novom Sadu, uz prisustvo državnog vrha Srbije i brojih građana.

Parastos za žrtve tog zločina služi patrijarh SPC Porfirije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na glavnom trgu u Novom Sadu, obeležavanju „Oluje“ prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i brojni građani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.

Novi Sad večeras je u znaku sećanja na žrtve najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, i saosećanja svih koji su došli da pruže podršku žrtvama progona i odaju poštu stradalima i nestalima tokom najvećeg zločina nad srpskim narodom u novijoj istoriji.

Među mnoštvom okupljenih građana iz cele Srbije su i izbegli iz Hrvatske, neutešni zbog napuštanja svojih ognjišta i gubitka najmilijih.

Na mestu na kojem se obično čuju žamor šetača i turista, večeras preovladava svečana atmosfera i tuga, zbog svih apsurda i stradanja koje rat nosi sa sobom.

Manifestacija u Novom Sadu počela je parastosom koji služe Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije je istakao da smo se sabrali „da se molitvenop setimo nasilnog egzodusa našeg naroda“ u Republici Srpskoj Krajini.

Dodik: Samo jedinstveni možemo da očuvamo sećanje

Srpski član predsedništva Milorad Dodik rekao je da narod mora da se okupi.

– Deveti put smo ovde, da kažemo da nećemo zaboraviti, a umalo je bilo. Da nije bilo gospodina Vučića koji je pokrenuo inicijativu, zaborav bi bio epski, ostala bi samo porodična i lična stradanja. Deveti put kažemo da nam se neće ponoviti, ali nam se ponovilo. Srbi su prognani, „Oluja“ je pogrom, zločin, genocid, etničko čišćenje. 

– Srbi iz Krajine polako u Srbiji i RS se oporavljaju, svesni da samo okupljeni i jedinstveni možemo da očuvamo sećanje i pamćenje.

Dodik je istakao da Srbi moraju da se okupe Srbija mora da bude voljena.

– Moja zemlja je Srbija i Republika Srpska. Nemam drugi identitet i tu želim da budem. Jednog dana kao rezultat svih stradanja moraće da dođe naše nacionalno jedinstvo. Teška je sudbina nas Srba, ali moramo da se okupimo i da znamo da neće više biti kolona ako nas bude branila Srbija.

Kako je rekao Dodik „Srbi nikada nisu mogli da žive drugačije nego sa slobodom“.

– Slobode nema ako nemate države. To najbolje vidimo mi u Federaciji. Sloboda je ključna reč naših života.

Sanja Vulić: Tuga za rodnim krajem

Jedna od stradalnica iz kolone Sanja Vulić iz Dvora na Uni, dete iz kolone, kaže da su njena osećanja pomešana. Tuguje za rodnim krajem, a oseća veliku čast i zahvalnost predsedniku Vučiću i zvaničnicima, kao i svim prisutnima koji ne dozvoljavaju da egzodus padne u zaborav. 

– Najranija sećanja moja dosežu do početka 1990. godina, kada je počelo maltretiranje srpskog stanovništva. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti, zvucima rušenja kuća i pucnjavom – rekla je Vulić. 

– Gledamo strahote u kojima stari umiru, ljudi plaču i sahranjuju ih pored puta – seća se Sanja u suzama. 

Ona je rekla da je ponosna na ljude koji danas vode Srbiju, jer vidi svetlu budućnost za decu koja su u njoj rođena.  

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu održan parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“ (FOTO) 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter