Izvor: BSC happy portal
12.02.2024 u 12:35
0

UŽIVO VELIKI PROTEST SRBA: Ukida nam se parče hleba, život

Srbi sa Kosova počeli su danas u 12 časova u Severnoj Mitrovici veliki protestni opštenarodni skup kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i kosovskog premijera Aljbina Kurtija oukidanju dinara kojom im se ugrožava ostanak i opstanak na njihovim ognjištima.

ZADUŠNICE KOSOVO I METOHIJA: Na prištinskom groblju sve manje Srba dolazi na zadušnice

– Danas smo ovde zajedno jer nas je ponovo muka okupila, veliko zlo koje se nad nama nadvilo,da dignemo glas protiv nepravde protiv pokušaja Prištine da nam uzmu naš dinar s mukom stečen i zarađen, rečeno je na protestu posle čega se u ime penzionera, koji su čitav život radili i sticali da dočekaju mirnu starost, obratila Dušanka Đorović.

– Ovde smo podigli svoju decu, svoje porodice, a Bogu hvala dočekali smo i unuke, ova odluka znači da nam se ukida parče hleba, ukida nam se život – rekla je ona dodavši da im se onemogućava nabavka srpske hrane a da u apotekama nema lekova.

– Laž je velika laž da možemo otvarati račune u pojedinim kosovskim bankama i podizati naše penzije, to je laž, oni ne priznaju naš PIO – dodala je i naglasila da umesto sad da se igraju sa svojim unucima moraju na ulici da ostvaruju svoja prava. Kome smo mi krivi, nećemo ništa tuđe nego samo ono što smo časno zaradili…

Srbi s Kosmeta podsećaju i da je prvi dinar iskovan upravo na Kosmetu pre osam vekova.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Dragana Milenković rekla je da ova odluka direktno ugrožava opstanak srpskog naroda na KiM i pita se kako će roditelji da kupe hranu svojoj deci i da ih iškoluju i plate školarine svojoj deci studentima.

Vesna Martinović, direktorka OŠ, strahuje kako će deci da plati i nabavi knjige i pribor za školu pa podseća kao prosvetni radnik i roditelj da je odluka o ukidanju mnogo više, katanac na sve srpske škole. Ona apeluje na Evropu da urazumi Prištinu i utiče na njene sulude odluke.

– Nisam političar i ovo nije politički govor već vapaj jedne majke – kaže direktorka.

Svetlana Stević, upravnica narodnih kuhinja, danonoćno se stara o najugroženijima.

– Pomaže Bog, braćo i sestre, danas šaljemo poruku celom svetu da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji. Nije lako danas biti Srbin, naročito ovde gde smo mi – kaže ona dodajući da nismo bez korena i istorije a da svetinje govore umesto nas jer potvrđuju naš vekovni identitet na KiM. – Ljudi traže pravo na život i koru hleba – dodaje ona i pita kako ćemo dalje kad ni hleb naš nasušni ne možemo da kupimo, čime ćemo našu decu da hranimo.

Dr Dragiša Milović pozdravio je sve okupljene dodajući da su medicinari došli da podrže ovaj veličanstveni skup.

– Ova odluka direktno je uperena prema našem srpskom narodu i ima za cilj da ukine srpske institucije na KiM a uperena je i prema delu Albanaca koji primaju penzije u dinarima – kaže doktor naglašavajući da su Srbi građani drugog reda na KiM i pita se kako ćemo da kupimo lekove i hranu za pacijente a u KBC se leče i Srbi i Goranci i Albanci i Bošnjaci…

– Nemaju pravo Priština i Kurti da zabranjuju dinar a ima Srbija pravo da finansira svoje građane – dodaje on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter