Izvor: Kurir.rs
04.02.2024 u 16:00
0

VAŽNO UPOZORENJE LEKARA! Prolećne temperature usred zime loše UTIČU NA ZDRAVLJE, obratite pažnju na OVE SIMPTOME

U Srbiji će sutra biti natprosečno toplo vreme i uglavnom sunčano sa najvišim temperaturama od 15 do 21 stepen, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Lekari upozoravaju da su zbog prolećnih natprosečnih temperatura usred zime najugroženiji srčani bolesnici, ali i osobe koje imaju problema sa mentalnim zdravljem, kao i meteoropate.

– Tokom jutra na severu i istoku zemlje umereno oblačno. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije i jak zapadni. Najniža temperatura od minus jedan do devet, a najviša od 15 do 21. U Beogradu nakon umereno oblačnog jutra, tokom dana pretežno sunčano i natprosečno toplo. Vetar slab i umeren, zapadni. Najniža temperatura od šest do devet, najvišaoko 18 stepeniU Srbiji i narednih dana biće toplo vreme s dnevnom temperaturom iznad proseka za ovaj period godine – navode iz RHMZ i dodaju da se porast dnevnih temperatura očekuje do 10. februara.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže za medije da ovakvo vreme utiče na organizam, raspoloženje i psihu čoveka.

– Kod hroničnih bolesnika zbog visokih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova i oni to jako teško podnose.Ljudi će imati problema sa spavanjem, glavoboljom, a najbitnije je pridržavati se terapijeOvaj period godine je najgori za zdravlje, boravak iz toplog u hladno, temperaturne oscilacije, imunitet nam oslabi, podložniji smo infekcijama i virusima. Tokom januara i februara obično bude i veći broj smrtnih slučajeva zbog svega zbog toga. Domovi zdravlja su puni.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović je za medije rekao da ipak većini respiratornih virusa pogoduje hladno i suvo vreme.

– Kada su vlažnost i temperature niske ovi virusi mogu duže da opstanu, to se odnosi na aerosoli, dok oni koji se prenose kapljičnim putem mogu i dalje da se šire, dovoljna je jedna kapljica koja može da preleti za deo sekunde. Vremenske prilike na svaku bolest utiču individualno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter