Izvor:
05.06.2019 u 16:59
0

ZAEV PORUČIO: Može i vlada padne ako ne dobijemo očekivani datum za pregovre sa EU!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Briselu da je postoji mogućnost da proevropska vlada koju predvodi padne, ukoliko njegova zemlja ne dobije očekivani datum za pregovore sa EU, kao i da se na vlast vrate nacionalističke snage.

Kako je prenela vlada u Skoplju, Zaev je to rekao u odgovoru na novinarsko pitanje kakve će biti posledice ako Evropski savet ne prihvati preporuku Evropske komisije da Severna Makedonija otpočne pristupne pregovore sa EU.

– Ako ne dobijemo očekivano, datum za pregovore, postoji mogućnost da to izazove pad vlade. Ova stabilna vlada, sa svim teškoćama, najverovatnije će odmah izgubiti poverenje većine u parlamentu, jer smo im obećali da ćemo imati pozitivnu odluku EU ako se krećemo napred – rekao je Zaev.

Kako je istakao, ako Severna Makedonija bude morala da ide na prevremene parlamentarne izbore ekonomija će stati, jer niko ne investira u vreme priprema izbora i dogovora oko nove vlade.

– Izgubićemo šest meseci, a to je za nas najskuplje vreme. Iako je to najgora opcija zemlja će produžiti u ovom pravcu, odnosno jačanjem evropske ideje i jačanjem integrativnog procesa EU – rekao je Zaev na konfereciji za novinare nakon foruma “Severna Makedonija: ubrzavanje reformi, ubrzavanje evropske integracije" u organizaciji EBRD i Centra za evropske politike.

Kako je prenela pres služba vlade u Skoplju, na pitanje novinara da li će prevremeni izbori u tom slučaju doneti veću političku nestabilnost i neizvesnost kod evropskih reformi i da li to daje veći prostor proruskim i nacionastičkim partijama, Zaev je rekao da će, ako bude izbora, građani biti ti koji će odlučiti.

– Ili će podržati ovu progresivnu, proevropsku opciju ili one koji blokiraju ove procese i koje neki nazivaju proruski ili nacionalistički i radikalni. Razočarenje koje će se desiti među našim sugrađanima, ako Evropski savet ne da pozitivno mišljenje, daje nadu ovim drugima, građanima koji podržavaju nacionalizam i radikalizam – rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je istakao da to nije dobro sa Severnu Makedoniju, a nije dobro ni za region. "To su opcije i to nas zabrinjava. Bez obzira šta će se desiti, mi ćemo uraditi sve što najbolje možemo. ;Želim da naši partneri u EU znaju da smo čekali 15 godina i da je sada sve moguće", rekao je Zaev i dodao da od odluke Evropskog saveta zavisi i najavljena rekonstukcija njegove vlade.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter