Izvor: in4s.portal
04.08.2023 u 09:02
1

ZLOČIN BEZ KAZNE, DA SE NIKADA NE ZABORAVI: 28 godina od akcije„Оluja“ i genocida u Krajini (FOTO)

Danas se navršava 28 godina od početka hrvatske zločinačke vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

U hrvatskoj zločinačkoj vojno policijskoj akciji “Oluja” avgusta 1995. koja je započela 4. avgusta masivnom operacijom oružanih snaga Republike Hrvatske, uz podršku NATO, kao i jedinica Hrvatskog veća odbrane i Armije BiH , izvršena je agresija na prostor Republike Srpske Krajine, odnosno sever Dalmacije, Liku, Kordun i Baniju.

Privatna arhiva

Do agresije je došlo uprkos činjenicama da se ta oblast nalazila pod zaštitom UN-a, kao sektori “Jug” i “Sever”, kao i da su predstavnici Republike Srpske Krajine u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.

PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO: ,,Odajem počast deci koja su ubijena samo zato što su Srbi’

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Među žrtvama se nalazi 544 žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina.

Odluka o početku akcije “Oluja” je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Na tom sastanku u Titovoj vili na Brionima, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je jasno definisao cilj operacije poručivši da treba naneti “takve udarce Srbima da praktično nestanu s ovih prostora”.

Privatna arhiva

U prvostepenoj presudi haškog Tribunala, aprila 2011. bilo je ocenjeno da je “Oluja” bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s tadašnjim predsednikom Tuđmanom, čiji je “cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva i naseljavanje tog područja Hrvatima”.

Tribunal je drugostepenu presudu doneo 17. novembra 2012. i njome oslobodio krivice hrvatske generale Gotovinu i Mladena Markača.

Dželati na slobodi

Oni su oslobođeni krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, čime je poništena prvostepena presuda kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora. Žalbeno veće je oslobodilo optužene po svim tačkama optužbe, mada nisu negirani zločini utvrđeni u prvostepenoj presudi.

Zločinačka akcija “Oluja” se nalazi i pred Međunarodnim sudom pravde u sporu o genocidu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije, o čemu je glavni pretres održan u Palati pravde u Hagu od 3. marta do 1. aprila 2014. godine.

Srbija u kontratužbi insistira da tokom ratova devedesetih na području Hrvatske, odnosno nekadašnje RSK isključivo akcija “Oluja” može da se potpuno odredi kao genocid po definiciji iz Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

U zločinačkoj operaciji „Oluja” učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Vojna akcija „Oluja” ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Portparol Stejt departmenta Ričard Baučer izjavio je 2002. da su SAD imale određena saznanja da su pripreme za akciju „Oluja” u toku, ali da nisu bile „umešane u planiranje ili izvođenje te operacije”. To je ponovio i bivši američki ambasador u Zagrebu Piter Galbrajt na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

U maju 2007. Galbrajt je u intervjuu hrvatskoj televiziji rekao da veruje da su hrvatske vlasti bile umešane u zločine.

„Niko ne može poreći da su se zločini nakon ‘Oluje’ dogodili, uključujući i korake čiji je cilj bio sprečavanje povratka Srba”, rekao je Galbrajt.

Udruženi zločinački poduhvat

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je na međunarodnu zajednicu da zatraži od Hrvatske da prestane da slavi vojnu operaciju „Oluja” i da kazni počinioce zločina protiv srpskog naroda tokom ratova 90-ih.

„Operacija ‘Oluja’ nije oslobodilačka akcija već udruženi zločinački poduhvat čiji je glavni cilj bio proterivanje Srba sa svojih vekovnih područja. Posle te akcije došlo je do masovnog ubistva srpskih civila, pljačke i paljenja srpske imovine, sprečavanja povrataka Srba i naseljavanja Hrvata. Počinioci ratnih zločina nisu nađeni, a još manje kažnjeni, a ubijeni nisu priznati kao žrtve rata i nema sjećanja na njih”, rekao je on.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao „Dan pobede“ i domovinske zahvalnosti za akciju „Oluja“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZLOČIN BEZ KAZNE, DA SE NIKADA NE ZABORAVI: 28 godina od akcije„Оluja“ i genocida u Krajini (FOTO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter