Izvor: kurir
30.09.2021 u 12:06
0

ZORAN BEKIĆ: Ili ubrzana vakcinacija ili drastične mere!

Nepoštovanje mera i ispuštena šansa da se tokom leta vakciniše veći broj građana glavni su razlozi za to, rekao je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac doktor Zoran Bekić.

U ovakvoj situaciji mora se razmišljati o uvođenju drastičnijih mera, pa i zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju.

Ove nedelje imali smo pik ovog talasa pandemije, a prema rečima doktora Bekića trenutni parametri ukazuju da je to posledica usporene vakcinacije, nepoštovanja epidemioloških mera i pojave delta soja.

„Šansu da se izborimo sa epidemijom ispustili smo u junu i julu i danas nam umire na desetine ljudi. Što se vakcinacije tiče stigli smo do 53 odsto. Daću primer Portugalije koja je u januaru imala 10.000 zaraženih na dnevnom nivou i 30 umrlih na milion stanovnika, a danas su, zahvaljujući restriktivnim merama i vakcinaciji, na 84 osto vakcinisanih građana i imaju svega 50 inficiranih dnevno“, rekao je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac doktor Zoran Bekić.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ I URSULA FON DER LAJEN OZNAČILI POČETAK RADOVA NA PRUZI NIŠ – BRESTOVAC: Zajednički gradimo zajedničku budućnost! (VIDEO)

U Srbiji je premašen rekord iz decembra prošle godine i to se vidi i u svim kovid ambulantama, kaže doktor Bekić.

„Tokom leta je u našim ambulantama bilo oko 100 pregleda dnevno, a sada ih je više od 380 i pacijenti dolaze sa sve težom kliničkom slikom, sa temperaturom i upalom pluća“, navodi Bekić.

I pored toga što epidemija bukti, doktor Bekić kaže da interesovanje za vakcinaciju nije veliko i da je najviše zainteresovanih za treću dozu vakcine.

„Veoma usporeno ide i to se vidi, mi smo u vrhu po broju obolelih u svetu. Došli smo do kraja i ne možemo ići unazad, ovi brojevi će ići samo nagore. U ovakvoj situaciji mora se razmišljati i o uvođenju drastičnijih mera, pa i zatvaranje, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju“, rekao je koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter