Izvor:
31.10.2017 u 18:19
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA HAPPY: Infrastruktura je najvažnija za razvitak Srbije! (VIDEO)

Gost u studiu ovog jutra je Podpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je pričala o radovima na kojima se trenutno radi u našoj zemlji kao i o budućim projektima za poboljšanje i povezivanje naše zemlje sa drugim državama. Istakla je da je infrastuktura jako važna i da su investitori jako bitna karika za napredak Srbije u svakom smislu te reči, što se tiče ekonomije, zaposlenosti. Ministarka je izjavila da projekat koji trenutno vodi svetska banka ima uvid kako izgleda poslovanje u svakoj zemlji u svetu i da je Srbija drastično skočila na listi u odnosu na 2004 godinu gde smo bili na 184.mestu.

Mi smo prošle godine bili 36.na svetu i ja se nadam da ćemo danas objaviti da smo mnogog bolji i da ti uslovi poslovanja privlače mnoge investicije i fabrike u Srbiju. Danas smo lider u povezivanju u infrastukturi. Građevinske dozvole se izadju za šest dana i mogu se izdati i elektronskim putem. Investitori su se pre žalili na građevinske dozvole i to je bio najveći problem jer su se čekale po sedam godina. Mi imamo i mentore iz ministrarstva koji prate od prvog dana kada se otvori fabrika pa do samog kraja koji su tu za sva pitanja koje ima investitor. Poštovani smo da možemo da stojimo i razgovaramo sa mnogim zemljama što mnogo znači za razvitak Srbije – rekla je ministarka

Osvrnula se i na radove koji se izvode u Grdeličkoj klisuri-Koridor 10 gde će posle 30 godina ta deonica puta da se završi. To je prvi zadatak koji ministarka mora da obavi a sva druga povezivanja idu po nekom planu. Istakla je da su banje jako bitna stvar u zemlji na koju mora da se obrati pažnja i da se dovedu investitori koji će preuzeti te banjske projekte. Ministarstvo ima već razvijeni plan za sređivanje banja po Srbiji koje će biti jako dobre za turizam, jer nigde u svetu ne postoji toliko dobra banjska voda kao kod nas.

U Gredeličkoj klisuri se radi najzahtevnija deonica koridora 10, nije malo 200km autoputa pustiti u poslednje tri godine. Grdelica, biće prelep taj deo autoputa jer je važno da se povezujemo jer investitore zanima ta infrastuktura. Ali je bitna sama činjenica da traže izlaz na autoput zbog svojih fabrika kada otvaraju. Pod hitno mora da se rešava sređivanje banja, mi imamo predivvne banje ali nisu sređene i to će podhitno morati da se rešava u narednom periodu. Napravili smo sve što je potrebno za svaku banju šta treba da se uradi, ono što je najbitnije za banju je da imamo investitore jer mi imamo kvalitet vode koja je u srpskim banjama mnogo veća nego u bilo kojoj drugoj svetskoj banji. Mi imamo uslove gde imamo banje sa temperaturom do deset stepeni i mi zaista treba da se pozbavimo tome – objasnila je ministarka

Rekla je kako je statistika pokazala da je stopa nezaposlenosti smanjena u poslednjih par godina u našoj zemlji i da će samim tim sa razvitkom infrastruktutre više smanjiti, ali da je trenutno veliki problem nataliteta u Srbiji. U opadanju smo sa natalitetom i na tome mora da se poradi ali ne može ništa na silu. Prevnstveno što bi trebala država da uradi je da žene koje ostanu u drugom stanju imaju siguran i stabilan posao posle vraćanja sa porodiljskog.

Nikakvo nadmetanje i sila ne mogu uraditi čudo, svi hoće isto da se rađa više dece. Ali zaista kako možemo to da učinimo da se rađa više dece, na silu ništa ne može naručito u Srbiji. Ajde da zajedno kao društvo učinimo sve da imamo i priliv nataliteta – rekla je Mihajlovićka.

Naglašava da je infrastuktura najbitnija stavka za povezivanje i da autoputevi donose bolji život Srba i u Republici Srpskoj i na Kosovu kako bi se sačuvala naša zemlja i naš suveneritet.

Ministrastvo se pozabavilo i Žeželjevim mostom u Novom Sadu koji je jako dugo stajao ne završen. Problem je bio sa španskim investitorima koji su izvodili radove i koji su ih i stopirali sa predhodnom vlasti.

Žeželjev most je sad završen pešaci i biciklisti mogu preko njega a u februaru će biti železnica u martu put. Sramota je da od 99. godine odnosno 2015 kada sam postala ministarka nije bilo ničega što se tiče mosta. Španac je glavni izvođač sve je stajalo i mi smo bili na tome da raskinemo ugovor ili da razgovaramo ponovo, al evo razgovarali smo i uspostvaili saradnju da se most završi. Jako je bitno da se razvije i rečni saobraćaj i zato postoje i rečni koridori na kojima ćemo da radimo.

Happytv.rs
Foto: Arhiva/Youtube Aerodron- printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter